Wat is het verschil tussen AliExpress en Temu?

AliExpress heeft concurrentie! En wel in de vorm van TEMU? Nog niet van gehoord? Nou dat komt nog wel, dit platform bestaat sinds september 2022 en heeft nu al een marktpercentage van 15% afgesnoept van AliExpress. Maar wat ik het verschil tussen deze twee aanbieders van goedkope (chinese) producten?

In Nederland lopen we digitaal gezien eigenlijk al een stukje voor op de rest van de wereld en daarom kunnen wij naast de VS ook sinds kort gebruik maken van TEMU. Ik heb zelf inmiddels ook al meerdere bestellingen gedaan en ik moet zeggen, ik denk dat ze de concurrentiestrijd mogelijk kunnen winnen.

Wie of wat is TEMU?

Temu is een nieuwe app die te downloaden is en het is enorm vergelijkbaar met AliExpress. Er zijn goedkope producten te vinden als kleding, prulletjes voor in huis tot aan kippenhalsbanden. Het bedrijf achter TEMU is Pinduoduo wat van origine een bedrijf is dat gefocust is op de landbouwsector. Maar ze dachten op een dag, die levertijden van AliExpress moeten toch beter kunnen.

Grootste verschil tussen AliExpress en Temu

De levertijd…. ik meen het, ik heb nu twee keer een bestelling gedaan met meerdere producten en de bezorger stond een week later voor mijn neus. Er staat ook een garantie dat als het te laat wordt geleverd je 5 EUR krijgt. Hier geloof ik niets van, maar leuk bedacht. Echter kun je bij TEMU pas een bestelling plaatsen vanaf 10 EUR en bij AliExpress zit hier geen minimum aan. Voor de rest zijn er eigenlijk niet zoveel verschillen. Behalve dat het productaanbod bij AliExpress nog steeds groter is dan bij TEMU. Ik kon bijvoorbeeld bij TEMU geen goedkope telefoonhoesjes vinden voor de Samsung A14 van mijn zoon.

Wat is hetzelfde?

De app is bijna een kopie van AliExpress. Daarnaast zijn de producten hetzelfde. Dat is op zich logisch want TEMU zelf verkoopt geen producten. Net als met AliExpress fungeren zij al ‘verkoopplatform’ voor leveranciers aan consumenten. Dus de leveranciers die verkopen via AliExpress doen dit nu ook via TEMU.

Is het betrouwbaar?

Hoewel ik ontzettend gecharmeerd ben van de prijzen en de snelle levering merkte ik ook iets anders op. Het moederbedrijf achter TEMU genaamd Pinduoduo is al meerdere keren in opspraak geraakt omdat de beveiliging van hun andere apps extreem slecht is (lees ook:
Google verwijdert shopping-app Pinduoduo wegens kernel-exploit uit Play Store ). Dit gaat dan over een andere app, maar goed ik wordt hier wat minder blij van.

Ik blijf wel gebruik maken van de TEMU app want in deze tijden betaal ik liever 3 euro voor een planner bij TEMU dan 30 euro bij de Bol.com. Al zie ik steeds vaker producten die te vinden zijn op AliExpress/TEMU ook op Bol.com. Maar ik sla bijvoorbeeld niet mijn betaalmethode op in de app en ik heb een wachtwoord dat ik niet voor andere apps gebruik. Zo probeer ik het risico van het gebruik van de app een beetje in te perken.

Conclusie

Het is praktisch hetzelfde als AliExpress. Als je al geen fan bent van AliExpress dan ga je dit waarschijnlijk ook niet worden van TEMU. Zelfde goedkope rommel maar dan bij een ander platform. Over de kwaliteit van de producten valt ook niet veel te zeggen want het komt letterlijk bij dezelfde levernaciers vandaan als die verkopen via AliExpress. Het is en blijft goedkoop en het zal geheid niet altijd voldoen aan de Europese regelgeving.

Mijn tip? Gebruik TEMU voor een budgetplanner, of een nachtlampje maar ga er geen bijtspeelgoed voor je kind of een smartwatch kopen.

Bedankt weer voor het lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *