Budget,Budgettips

Tips tijdens mijn no-spend-january maand

Het nieuwe jaar is begonnen!! Goede voornemens doe ik niet aan, want ik ga mezelf toch alleen maar teleurstellen. Als er 1 ding is dat ik heb geleerd van 2020, niets gaat zoals je het gepland hebt. Maar wat ik wel ga doen is doelen voor mezelf stellen en ze halen 💪! Zo, hup, gaan we gewoon doen! Wist je trouwens dat het wetenschappelijk is bewezen dat als je jouw goede voornemens 3 maanden volhoudt je het waarschijnlijk voor altijd volhoudt? Ik denk dat de theorie erachter is dat het tegen die tijd een gewoonte is geworden. Anyway! Ik heb in januari een no-spend-januari gedaan. Alleen boodschappen en verder geen niet-noodzakelijke uitgaven. En de hele maand heb ik ook tips gegeven om geen geld uit te hoeven geven op mijn instagram en facebook. Misschien volg je me nog niet of wil je een overzicht. Dat kan! Ik heb al mijn tips tijdens mijn no-spend-januari op deze pagina gezet!

Gratis Kleding

Tips tijdens no-spend-january> Om de no-spend-january challenge ietsjes leuker te maken en mezelf een beetje af te leiden wil ik elke dag een tip met je delen! Heb ik die afleiding nodig dan? Ja want ik ben extreem koopjes-jagen-verslaafd. Ik kan uren de sale-secties van alle webshops afsnuffelen of uren op Vinted snuffelen. Dus ja, die afleiding heb ik nodig haha. Ready? Let’s go!

Vandaag een leuke tip voor als je geneigd bent om kleding te gaan kopen omdat je huidige kleding garderobe niet goed genoeg is. Je weet wel, die momenten dat je voor je kast staat ‘en niets hebt om aan te trekken’. Die momenten heb ik ook en dan ga ik automatisch shoppen. Maar dat willen we deze maand voorkomen!

Ok deze ga je niet aan zien komen…… maar ga je kledingkast opruimen. Haal je zomerkleding eruit en zorg dat je duidelijk en helder kunt zien wat er in je kast hangt. Gegarandeerd kom je dingen tegen die je vergeten was die super leuk zijn en die je al in geen eeuwen meer aan hebt gehad. Dat had ik dus met de blouse op deze foto!Of, en that’s my favorite, biedt aan de kast van iemand anders uit te puinen (het liefst met dezelfde maat). Het kost je misschien wel een middagje tijd, maar het levert je waarschijnlijk ook een hoop lol op. En alles wat ze niet meer willen neem je zo hop mee naar huis. Ik doe dit vaak bij de kledingkast van mijn moeder haha.

Kleingeld sparen

Ik had deze al genoemd tussen mijn doelen voor mijn no-spend-january, maar ik ga kleingeld sparen. Nu zal dit de komende maanden zolang we nog thuiszitten niet zo hard gaan. Maar alle kleine beetjes helpen!

Dus de tip van vandaag, neem een favoriet muntstuk en leg deze altijd apart in een leuk bakje. Je zult zien dat na een jaar er een leuk bedrag in het bakje zit. Of het nu gaat om een euro muntstuk of een 5 cent. Wat voor jou prettig is!Ik hoor ook weleens van mensen dat ze standaard al hun kleingeld apart leggen. Dat kan natuurlijk ook, maar heel eerlijk, ikzelf vind het altijd fijn om wat kleingeld in mijn portemonnee te hebben. Voor als de kids weer ergens zo’n vervelend draaiding zien met die ballen erin met rot cadeautjes.

Gratis Decoratie

Heb jij dat ook dat als je huiskamer niet naar je zin is dat je niet rustig en ontspannen er kunt zitten? Ik heb dat dus wel. Nu heb ik ook geen verstand van interieur dus ik ben nooit tevreden want het is nooit zo mooi als de woningen die ik op Instagram voorbij zie komen haha. Maar ik heb vandaag weer een tipje voor je!

Heb je het op je heupen om je interieur compleet om te gooien? Ja het is no-spend-january en we zitten in een lockdown, dus er zijn genoeg redenen … om het zeker wel te doen! Maar de uitdaging zit hem erin om er geen cent voor uit te geven! Dus:

1. Ga potjes, vaasjes of andere accessoires eens een ander kleurtje geven. Of ga zoals ik je pindakaas potten te lijf. Ben je een knutselkont dan heb je vast wel verf liggen en vraag het anders aan familie, vrienden of je buren. Iemand heeft vast wel verf voor je.
2. Speur naar leuke gratis spullen op marktplaats/facebook/etc (wel je aan de corona regels houden natuurlijk).
3. Ruil eens iets! Misschien heb je wel iemand in je omgeving die ook ‘veranderdrang’ heeft en stel voor om te ruilen van woondecoratie!

Op deze manieren kun je toch de boel veranderen zonder een cent uit te geven!!

Gratis bewegen

Als het gaat om sporten is mijn discipline best vaak ver te zoeken. Ik geef het eerlijk toe. Ik kan geen motivatie vinden om elke dag op een matje oefeningen te gaan doen. Komt ook omdat ik het vaak niet leuk vind. Ik zoek dus altijd naar manieren om toch goed te bewegen maar wel op een manier die mij uitdaagt en ik echt leuk vind! Nou wat een introductie he haha.

Vandaag gaat mijn tip dus over bewegen en een gratis app. Namelijk de app van Just Dance Now. Misschien ken je Just Dance wel, dat videospel dat je dansers moet nadoen en dan krijg je punten. En het ziet er niet uit maar je hebt het idee dat je geweldig kunt dansen. Dat spel. 

Nou dat spel is nu dus ook verkrijgbaar voor op je telefoon! Dus in plaats van dat je tientallen euro’s moet neerleggen voor een spel waarmee je op 20 nummers kunt dansen kun je nu via hun app op 500 nummer dansen! Je hebt wel een tv nodig met een internetverbinding moet ik erbij zeggen. Dus een smart tv of chromecast. Je kiest een nummer, je houdt je telefoon in je rechterhand en dansen maar! Ik kan je verklappen, het zweet liep van mijn lijf haha. Je kunt ook met meerdere mensen in hetzelfde spel dansen. Echt super grappig!

Is het echt gratis? Ja, maar er zitten wel wat restricties aan, zo kun je zelf niet onbeperkt nummers kiezen als je geen abonnement hebt. Je kunt er zelf 2 per uur kiezen dacht ik, en voor de rest kun je meedoen met de nummers die anderen kiezen. 

Dus ipv geld uitgeven gaan we deze maand zweten op Just Dance!

De juiste mindset

Wist je dat je vaak zelf je ergste vijand bent als het gaat om aankopen doen die je niet echt nodig hebt. Los van het feit dat winkels extreem hun best doen om jou impulsaankopen te laten doen heb jijzelf hier ook een rol in. Waar het vaak misgaat zijn bij deze gedachtes:

‘Ik verdien deze uitgave’
‘Ik heb dit nodig want ik heb een rotdag of ik zit slecht in mijn vel ’
‘Ik heb nu honger en het duurt nog 30 minuten voordat ik thuis ben dus ik koop wel snel iets’
‘Ik geef deze maand gewoon wat meer uit en volgende maand let ik wel weer op’

Nu zeg ik absoluut niet dat je geen nieuwe schoenen verdient als je net een gigantische rotdag hebt gehad. Integendeel zelfs. Maar dat is vaak wel een aankoop die voor ‘kort’ geluk zorgt. Daarnaast zorgen die schoenen ervoor dat je later dit jaar niet je kapotte wasmachine kunt vervangen met jouw droom was/droger-combi, dus tja dat is een afweging die jij niet staat te maken op het moment dat jij die schoenen in je winkelmand stopt en met tunnelvisie naar de checkout gaat.

Bekijk het soms dus even van de andere kant: schoenen vs wasmachine. Je kunt je geld maar 1x uitgeven 🤷‍♀️.

Geocaching

Ben je een buitenmens? Alles is natuurlijk nu dicht dus als je iets wil ondernemen ben je een beetje beperkt tot bijvoorbeeld het bos of het strand. Maar na 146x hetzelfde rondje te hebben gelopen wil je ook wel eens wat anders doen. Wat nou als je de 147x het leuker kunt maken? Ken je al de app Geocaching al?De app Geocaching is echt super leuk. Het is een soort schatzoeken en helemaal gratis!! Je gaat op zoek naar plekken d.m.v. GPS en zo kun je ”schatten” vinden of moet je iets schrijven in een logboek. Dit registreer je dan weer in je app. Overal waar je komt zijn caching plekken. Maakt dat rondje in het bos toch weer wat spannender 😉.

Ruilparty’s

Ok dit is niet zo zeer een tip, maar meer een idee. Vroegahh deed ik weleens kledingruil met vriendinnetjes. Een soort tupperware party maar dan met kleding. Wat nou, als je dat doet via Zoom of Facebook Live of whatever? Dus dat je een videogesprek opzet met leuke mensen en dat je dan kleding gaat ruilen. Of iets anders, wat jij wil.

Kun je gelijk een digitale modeshow doen! Lekker gek doen met vriendinnetjes! Dat lijkt me eigenlijk gigantisch lachen om te doen haha.

Boodschappentip

Vandaag gooien we het even over een andere boeg. Geen tip om te zorgen dat je niet in de verleiding komt, maar een bespaartip voor de boodschappen. En deze komt niet van mij maar van mijn vriendinnetje Sarah (BySarah).

Spreek van tevoren een budget met jezelf af en houd je balans bij tijdens het boodschappen doen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een rekenmachine te gebruiken of juist door de zelfscanners te gebruiken (indien deze beschikbaar zijn in de supermarkt).

Op deze manier ben je heel bewust van wat je uitgeeft tijdens het boodschappen doen en weet je ook of je een aanbieding kan meenemen en zelfs misschien 2 keer de aanbieding.

Kaasschaafsparen

Ken je de kaasschaafmethode al? Dit is een spaartip die wel bij mij werkt. Ik ben niet de beste in sparen, ik zal heel eerlijk erin zijn, maar dit lukt me.

Met de kaasschaafmethode stort je elke keer als er een oneven bedrag op je rekening staat een paar cent (of euro, wat je kunt missen) naar je spaarrekening. Dus als er 176,25 op je rekening staat dan stort je 1,25 naar je spaarrekening. En de volgende keer maar 0,37 cent.

Nee je zult geen miljonair zijn aan het eind van de maand, maar het is een super simpele manier om te zorgen dat je spaarrekening toch een beetje groeit! Voor mijzelf is het ideaal omdat ik mezelf altijd voorneem om wat geld apart te zetten maar het lukt bijna nooit.

Nu spaar ik standaard elke maand 50 euro, maar als je wil sparen voor iets groots dan zul je toch echt meer moeten sparen. Door elke dag even te kijken naar mijn rekening en een klein deel weg te zetten merk ik het amper maar vul ik wel mijn spaarrekening langzaam maar gestaag. En dat werkt voor mij dus wel!

En bekijk het zo, als je elke dag 0,25 cent naar je spaarrekening zet, dan heb je toch aan het eind van de maand ongeveer 7,5 euro gespaard en aan het eind van het jaar misschien wel 90 euro. Weet je hoeveel leuke dingen je daarmee kunt doen!

Hobby’s terugvinden

Als je hobby net als die van mij is en je bent uren aan het jagen bent op koopjes dan moet je deze maand toch echt iets anders verzinnen! Tijd dus om een nieuwe hobby te vinden of om een oude hobby terug te vinden.

Zo heb ik deze maand al 2 Call of Duty spellen van manlief gespeeld, dat deed ik vroeger altijd in mijn tienerjaren maar de laatste jaren was ik gewoon te druk met andere dingen. En ik wil eens diamond painting proberen. Ik denk niet dat ik het geduld ervoor heb, maar ik wil het zo graag proberen.

Maar je kunt ook andere dingen oppakken. Zoals kleuren of plantjes stekken of schilderen of knutselen voor gevorderden. Ik zag laatst ook dat er gratis zanglessen te vinden zijn op het internet. Dit is jouw moment om jouw verborgen talent te vinden!

Misschien heb je wel je roeping gemist als cupcake bakker? You never know until you tried it!

Conditioner als scheerschuim?

Ik ben dol op (lees: belachelijk enthousiast over) producten die je kunt gebruiken voor meerdere doelen. Zo gebruik ik al jáááren crèmespoeling als scheerschuim door Sarah. Mijn man trouwens ook haha. Het bespaart weer omdat ik geen scheerschuim meer hoef te kopen. #allekleinebeetjeshelpen

Oh en ik krijg er gladdere benen van en minder bultjes haha. Ik heb ook weleens gehoord van dames dat ze zeep of shampoo gebruiken, ik persoonlijk vind dat alleen zo prikken als ik me per ongeluk snij tijdens het scheren..

Maar ik gebruik ook azijn als wasverzachter, schoonmaakmiddel en onkruidverdelger. Rijst is geweldig om apparaten die helemaal niet tegen water kunnen te redden van een verdrinkingsdood en vaseline heeft ook 1001 manieren om het te gebruiken.

Tips van volgers

Ik krijg zoveel enthousiaste berichten en comments en dat zag ik eigenlijk niet aankomen. Ik wil wat berichten/tips die ik heb gekregen met je delen, misschien heb jij er ook iets aan.

– In plaats van nieuwe boeken kopen, mocht ik een hele tas van mijn collega lenen. Mijn tip: durf te vragen
– Wij hebben een los potje aangemaakt en de kaasschaaf genoemd. Ben benieuwd wat er eind van het jaar in zit!
– Ik zit bij abn amro en daar hebben ze pinsparen, elke keer als je pint in de winkel gaat er een percentage naar je spaarrekening, kun je zelf invullen hoeveel!
– Ook een tip mss, haal decoratie van de ene kamer naar een andere, bv van slaapkamer naar living, en omgekeerd, zo lijkt het ook weer op een nieuw interieur.
– Ik vergeet vaak m’n statiegeldbonnetjes in te leveren bij het betalen, dus dat gaat vaak apart. Ik doe dan dat geld in de spaarpot. Zo heb je altijd geld voor de collecte en voor je het weet heb je toch een leuk zakcentje!

En ik heb nog veeeeeeeel meer tips en berichten ontvangen waarvoor mijn dank ontzettend groot is. Want ik leer ook elke dag nog nieuwe tips! En daar hou ik van!

Het begon als een behoefte vanuit mezelf waarvan ik dacht, ik neem je mee! Ik wil echt meer sparen dan ik deed. Als koopjesjager heb ik het zeker zwaar en ben ik al meerdere malen in de verleiding gekomen. Maar ik houd het vol door jou!

Moet je meedoen? Nee absoluut niet! Zie mij als die vriendin die het even voor je test, slaagt het wel dan weet je dat je het ook kunt proberen. Gaat het faliekant mis dan weet je ook gelijk genoeg haha.

Gratis Kamerplanten cursus

Ik ga niet zeggen dat ik een waardeloze planten-moeder ben. Maar ik kom aardig in de buurt. De meeste planten in mijn huis zijn kunstplanten of droogbloemen want die zijn toch al dood. De rest wordt met liefde vermoord door mijn katten. Behalve kattengras, daar kijken ze niet naar om😼.

Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik niet zo’n held ben in het verzorgen van kamerplanten. En ik wil toch wel graag weer wat plantjes in huis, maar voordat ik bij iedereen stekjes en planten ga bietsen dacht ik dat ik eerst maar even me moest gaan verdiepen in hoe je ze moet verzorgen.

Google is your best friend en wat vond ik?! Een gratis cursus kamerplanten verzorgen van de Intratuin! En het bestaat ook nog uit meerdere delen!

Nieuwsgierig? Je kunt de cursus vinden via https://www.intratuin.nl/cursus Ik zal ook de link even in mijn Link.tree zetten 😉 !

Kleingeld schattenjacht

Eigenlijk is het meer de reminder. Wanneer heb jij voor het laatst even alle broekzakken, jaszakken, tassen omgekeerd en binnenstebuiten gedraaid om te kijken of er nog geld ergens verstopt zit?

Meestal als ik ff een rondje doe dan vind ik 10 a 20 euro aan kleingeld door het hele huis heen. Ga ook eens op jacht! Misschien in je auto of nachtkastje of in de badkamer?

Succes met de schattenjacht!

Zelfgemaakte cadeaus

Ik heb al een paar keer de vraag gekregen of ik wel cadeautjes voor verjaardagen koop tijdens mijn no-spend-january. En het antwoord is simpel: ja. Maarr waar het kan geef ik graag iets wat ik zelf heb gemaakt. Al gaat dat natuurlijk moeilijker als het gaat om een kind. Voor een volwassene vind ik het makkelijker.

Het zijn vaak de cadeautjes waar de meeste energie en liefde in zijn gestopt die het meest gewaardeerd worden. Zo had ik bijvoorbeeld afgelopen jaar dit diamond painting schilderij gekregen van mijn schoonzus. Ze had ff een schilderij voor me gemaakt met 17.000(!) stenen.

Hij hangt midden in mijn huiskamer en ik moet altijd glimlachen als ik ernaar kijk. Nou dat is niet in geld uit te drukken💗.

Als je op Pinterest snuffelt vind je zoooooooo veel leuke cadeau ideeën die weinig geld kosten maar zoooooooo leuk zijn🥰.

Lenen

Ik heb altijd al de nare gewoonte gehad dat wanneer er veel negativiteit is dat ik automatisch positief tegengas geef, dus dat doe ik vandaag lekker ook 😋.

Weet je wat me is opgevallen sinds ik een no-spend-january doe? Dat ik een stuk creatiever word met het verzinnen van oplossingen. En ik heb gemerkt dat ik niet de enige ben, wat ik super leuk vind om te lezen!

Zo wilde ik heel graag meer bewegen en gaan sporten. Nu loop ik al veel buiten maar zoonlief vind dat saai. Die wilde graag skaten, maar ja ik had al 11 jaar niet meer op die dingen gestaan en ik had ze ook niet. En in plaats van te kopen heb ik mijn beste vriendin aangekeken of ik die van haar mocht lenen. En dat mocht!

Ok het was geen succes nog en ik ben het gigantisch verleerd. Ik leek wel zo’n pasgeboren kalf en mijn zoon kreeg gewoon de hik van zijn lachstuip. Maaarrrr ik ga wel doorzetten 💪.

Om het verhaal nog mooier te maken, een andere goede vriendin hoorde dat ik het skaten wilde oppakken waarop ze zei: ‘Oh maar ik heb nog een 2e paar in de schuur liggen, die mag je wel hebben hoor’. Nou daar ben ik me toch een partij blij mee 🎉.

Moraal van het verhaal: Durf te vragen. Vertel aan de mensen om je heen wat je denkt of wat je bezig houdt. Laat ze meedenken over oplossingen. Je weet nooit of iemand een 2e paar skates in de schuur heeft liggen 😉.

Valkuilen vermijden

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar dit is absoluut mijn grootste valkuil als ik wil besparen. Dan ben je lekker aan het opletten en vervolgens is het wasmiddel in de aanbieding. Of de shampoo, of de basic shirts bij de Zeeman. Dag budget!

En ik verantwoord het altijd naar mezelf met de gedachte: het komt toch wel op of je zal altijd zien dat het niet in de aanbieding is wanneer ik het nodig heb. Die voorraadkasten van die extreme couponing mensen in Amerika is ook echt om over te kwijlen haha.

Maar heel eerlijk hè, hoe vaak is de wasmiddel bij jou in de supermarkt in de aanbieding? Of via Plein.nl Eigenlijk best vaak. En aan 5 flessen afwasmiddel heb je vaak ook genoeg voor een paar jaar. En tja, die basic shirts van de Zeeman kun je er wel degelijk genoeg hebben.

Ik zeg niet dat je het niet moet kopen, maar soms kun je ook een aanbieding overslaan. Een broek in de aanbieding voor een paar euro is absoluut een koopje! Maar als je net als ik 2 stapels met broeken hebt dan heb je het eigenlijk niet nodig (ja deze laatste zin schrijf ik vooral voor mezelf 🙈.).

Knutselen!

Ja ik heb vandaag toch echt een niet noodzakelijke aankoop gedaan tijdens mijn no-spend-january. Aan de andere kant was het niet voor mezelf en voor een goed doel. Dus zo verantwoord ik het maar naar mezelf🙈. Ik moest en zou namelijk een doos merci halen. En waarom zul je denken?

Budgetkidstips had gigantische leuke merci cadeautje verzonnen. Waardoor ik dacht. Cool! Kun je ze ook maken met ‘Ik denk aan je’. Ik wil namelijk wel wat mensen een hart onder de riem steken. Zeker de oudjes bij mijn ouders in de straat die al maaaaaaaaanden binnen zitten. Moederziel alleen.

Met Pasen had ik ook een konijn voor ze gemaakt van een toiletrol en paaseitjes erin 🥰.

Dus op #knutselwoensdag hebben mijn zoon en ik deze cadeautjes gemaakt met behulp van de free-printable kaartjes van Diny. Leuk zijn ze geworden hè!!

Winacties!

Doe mee met winacties! Nu hoor ik je denken ‘Ik win toch nooit’. Maar tegenwoordig zijn er zoveel winacties, je gaat geheid een keer winnen! Ik won laatst nog een mega mooie lippenstift bij een winactie van Beauty & Care By Carola🥰.

En tegenwoordig zijn de voorwaarden van winacties best goed te doen. Vroeger moest je altijd alles delen op je pagina en 40 vrienden taggen etc etc, maar dat mag niet meer van Facebook. Dus vaak moet je volgen/liken/reageren. Nou dat is prima te doen!

Dus wil je wat nieuws, ga even rustig ervoor zitten en zoek op Instagram of Facebook op #winactie. Of volg Momandkidzz op insta want zij zet altijd de leukste winacties in haar stories 😉.

Ommetje

Tijdens de eerste lockdown hadden we tenminste nog een beetje fatsoenlijk weer. Nu moet je echt jezelf ertoe zetten om naar buiten te gaan. Naast dat geocaching leuk is heb ik nog een leuke tip voor je! Ommetje!

Ik zag steeds meer mensen het noemen op social media en mijn moeder en vriendinnetje Sarena waren ook al enthousiaste gebruikers. Ommetje is gelanceerd door de Hersenstichting. Het is een app om je te motiveren naar buiten te gaan.

Voor je brein is het namelijk heel goed om naar buiten en in beweging te zijn. En dat kunnen we momenteel allemaal wel gebruiken! De app motiveert je en je krijgt weetjes EN medailles! Maar je kunt ook wandelcompetities aangaan met vrienden of familie. Super leuk! Zeker als je net als ik lekker competitief bent 🙈.

Ik heb ook bij de foto’s wat screenshots geplaatst van hoe het werkt en hoe het eruit ziet. De app kun je downloaden via de Google Play store en de Apple Store.

Verschil sparen

Vandaag heb ik een tip voor je die ik kreeg van @mamariekie ! Haar tip is als volgt: als je bijvoorbeeld je zorgverzekering aanpast dan valt je maandbedrag als het goed is lager uit. Als je DAT bedrag nou elke maand (automatisch) naar je spaarrekening stort. Of als je salarisverhoging hebt gehad of inflatie. Het verschil stort je dan naar je spaarrekening. Als het goed is groeit dan wel je spaarrekening, maar je voelt het minder in je huishoudpotje. Het geld had je anders ook niet gehad…. Ik vind het een super goed idee!

DIY met verpakkingen

Tja met alle leuke winkels die gesloten zijn en een no-spend-january moet je wel steeds creatiever zijn met je tijd😝. Dus ik heb vandaag een DIY voor je! Tenminste, de tip is vooral, kijk eens goed in je kasten of je iets hebt liggen waarmee je iets leuks kunt knutselen. Vaak heb je meer in huis dan je denkt!

Zo heb ik deze bakjes van Pringles bussen gemaakt. Pringles bussen? Die van de chips? Jazeker! Hier mijn blog kun je lezen hoe ik dat gedaan heb.

Maarrr überhaupt als je bijvoorbeeld op Pinterest zoekt naar ‘DIY Pringles Bussen’ dan krijg je zoveel ideeën en inspiratie. Maar ik heb ook wel eens de leukste dingen gemaakt met pindakaaspotten of jampotten. Zelfs met een HERO drinkontbijt fles haha.

Zwerfafval ruimen

Misschien had je het al voorbij zien komen in mijn verhalen. Maar mijn moeder en ik gaan buiten vaak (tenminste mijn moeder vaker dan ik) om zwerfafval opruimen. Als je toch naar buiten wil om te lopen kun je net zo goed gelijk iets nuttigs doen. Ik moet ook zeggen dat je er veel voldoening uit krijgt. Laatst hadden mijn moeder en ik een uurtje vuil geraapt bij een skatepark en als je dan klaar bent en het is helemaal schoon. Dat is zo fijn gevoel! Je hebt echt eer aan je werk.

Maar goed, ik kreeg de laatste tijd de vraag: Joh hoe kom je aan die grijpstok of aan die ring waar je een vuilniszak in kunt doen. Nou! Die komen bij het Centrum voor duurzaamheid in Hoofddorp (NMCX.nl) vandaan! Daar leent mijn moeder de stokken, ringen en ze heeft vuilniszakken gekregen. In ruil daarvoor gaat zij elke week vuil ruimen. En als ze er geen behoefte meer aan heeft levert ze het weer in.

Volgens mij als je op google zoekt op centrum voor duurzaamheid dan zijn ze door het hele land te vinden. Ik zag trouwens dat je ook via supportervanschoon.nl ook zoiets kunt krijgen in ruil dat je een eigen ‘schoongebied’.

Maar goed, voordat mijn moeder met spullen gesponsord werd liep ze gewoon met een zak en handschoenen. En op een gegeven moment met een stok die ze via Aliexpress had gekocht. Maar toen wist ze nog niet dat er genoeg initiatieven zijn om de materialen te krijgen als je maar commitment toont 🙂.

En ik kan je verklappen, het is echt een toffe hobby. De eerste keer moest ik me even erover heen zetten dat ik midden op straat vuil aan het rapen was. En mijn moeder liet me ook nog zo’n oranje vestje dragen, maar goed. Inmiddels vind ik het ontzettend leuk om te doen!

Klaar!

Conclusie? Groot succes! We kwamen makkelijk rond deze maand (en ik zal eerlijk met je zijn, dat komen we echt niet altijd). En nog belangrijker? Heb ik mijn spaardoel behaald? Ook! Maar ik zal eerlijk zijn, we kregen deze maand natuurlijk ook de kinderbijslag en we kregen terug van onze energie afrekening (Kan dat dan? Jazeker!)

Maar ik ga ook eerlijk zijn met jullie, er zijn wel wat uitgaves geweest deze maand buiten de boodschappen. Zo heb ik in de uitverkoop een nieuwe winterjas gekocht voor mijn zoon, die dacht, laat ik even een groeispurt nemen. Hij was buiten aan het spelen en ik zag een blote rug dus ik heb bij de Scapino voor 2 tientjes een nieuwe jas gescoord.

Maar voor de rest vond ik het ontzettend geslaagd, die aanbetaling voor mijn vakantie gaat helemaal goedkomen! En mocht je het nu zelf ook een keer willen doen, een no-spend-maand. Hier heb je wat tips! 

– Heb je huisgenoten, partner, kids? Zorg dat ze meedoen of er vanaf weten. Anders is het echt geen doen.
– Zet een doel voor jezelf, dan is het makkelijker om de verleiding te weerstaan want je bent aan het sparen voor ….
– Zorg voor zo min mogelijk verleiding. Ik heb geen folder gezien deze maand
– Zorg voor social pressure hahaha. Doordat ik het via social media deed werd ik er constant aan herinnert. Daarnaast wilde ik mijn mede no-spenders niet teleurstellen haha.

Heb je ook meegedaan? Is het gelukt?

Wat denken jullie ervan, in april weer doen?