Budget,Budgettips

Gastblog: Geld besparen op je vaste lasten

Dyme had mij benadert of zij een of meerdere gastblogs mochten schrijven voor Pinkbudget.nl. Super leuk! Want mijn doel is om mensen te helpen met mijn blog en meer tips en andere invalshoeken zijn altijd welkom! Veel leesplezier!

Geld besparen op je vaste lasten

Veel mensen kijken niet of nauwelijks om naar hun vaste lasten omdat zij deze als vanzelfsprekend zien. Maar wist je dat je hier veel geld op kunt besparen? En ook de kleine bedragen tellen: zelfs als je maar 5 euro per maand bespaart op een abonnement, bespaar je 60 euro op jaarbasis. Benieuwd hoe jij geld bespaart op je vaste lasten? Wij vertellen je er alles over. 

Geld besparen op je hypotheek

Heb je een huis gekocht en betaal je maandelijks voor de hypotheek? Je kunt dan op verschillende manieren geld besparen:

Hypotheek oversluiten

De rentes zijn op dit moment erg laag. Hier kun jij van profiteren door over te stappen op een andere bank, gemiddeld besparen mensen hier 1300 euro per jaar mee. Let wel op: oversluiten is niet geheel kosteloos, zo moet je een boeterente betalen. Gelukkig kun je deze vaak meefinancieren. Bekijk of jij op je hypotheek kunt besparen. 

Risicoklasse verlagen

Heb je een hypotheek zonder NHG, heb je kort geleden afgelost óf is de waarde van je woning gestegen? Dan kun je misschien je risicoklasse aanpassen. Het zit zo: omdat jij geld leent van de bank, moet je elke maand rente betalen. Hoe hoger het risico voor de bank, hoe hoger jouw rente. Echter zijn de huizenprijzen enorm gestegen, waardoor de bank waarschijnlijk minder risico loopt. Dit wordt niet altijd automatisch doorgevoerd, dus informeer dit bij je bank. 

Extra aflossen op je hypotheek

Heb je spaargeld dat je kunt missen? Los hiermee dan alvast een deel van je hypotheek af! Waarom? De spaarrente is op dit moment heel laag en ook de hypotheekaftrek wordt steeds minder. Door nu (een deel) af te lossen, betaal je later minder. 

Geld besparen op je verzekeringen 

Ook op je verzekeringen kun je geld besparen. Dit zijn onze belangrijkste tips: 

 1. Begin met het goed bestuderen van je verzekeringen: heb je die verzekering écht nodig? 
 2. Vergelijk alle verzekeringen elk jaar: de verzekering die nu het goedkoopst is, is dat volgend jaar waarschijnlijk niet meer. 
 3. Laat je niet verleiden door premiekorting: alle polissen apart vergelijken en afsluiten werkt vaak beter dan alles bij één verzekeraar verzekeren. 
 4. Verzeker niet meer dan je nodig hebt: check je inboedelwaarde om te voorkomen dat je te veel betaalt.  
 5. Gooi je eigen risico omhoog: genoeg geld op je spaarrekening? Dan kun je je eigen risico omhoog gooien, en wel tot 25 euro per maand besparen. Let wel op dat je dit risico kunt dekken, mocht het nodig zijn. 

Geld besparen op je vervoer

Onze eerste tip komt vast niet onverwachts: is je bestemming op loop- of fietsafstand? Kies dan niet voor de auto of het openbaar vervoer. Dit scheelt niet alleen veel geld, maar is ook nog eens veel gezonder.  

Maar ook als je verplicht bent om met het openbaar vervoer te reizen, kun je geld besparen. 

Reis je vaak met de trein? Misschien is een abonnement dan voordelig voor jou. Wil je zelf geen abonnement aanschaffen, maar wel geld besparen? Vraag rond wie er een abonnement heeft en profiteer van samenreiskorting. 

En tot slot: heeft je trein vertraging gehad? Dan kun je je geld terugvragen

Geld besparen op je gas, water elektriciteit

Ook op gas, water en elektriciteit kun je geld besparen. Hieronder volgen een aantal tips: 

 1. Kies voor de douche, in plaats van het bad.
 2. Douche korter dan je gewend bent. 
 3. Was af met een teiltje, hierdoor heb je minder (warm) water nodig. 
 4. Ruim de vaatwasser efficiënt in zodat er meer in past. 
 5. Doe de verwarming alleen aan als dit nodig is.
 6. Zet je lampen uit als je weggaat of als je een kamer verlaat.
 7. Was op een koudere temperatuur en alleen als het nodig is. 
 8. Zorg dat je huis goed is geïsoleerd. 
 9. Vergelijk energieleveranciers voor de beste prijs. 

Geld besparen op je telefoon, tv en internet

Veel mensen kunnen zich geen leven zonder hun telefoon, tv en internet voorstellen. Helaas zijn dit vaak grote kostenposten. Hoe bespaar je hierop? 

Geld besparen op je telefoon

Je kunt op veel manieren kosten besparen op je mobiele telefoon. Als je een abonnement met telefoon neemt en je hem maandelijks afbetaalt, zorgt dit vaak voor een mooie korting. Verder kun je een tweedehands toestel aanschaffen óf een Swapphone abonnement nemen.

Naast besparen op je telefoon, kun je ook je telefoonabonnement onder de loep nemen. Bedenk wat je echt nodig hebt en kies daar je abonnement op uit. Verder kun bijvoorbeeld je kosten besparen door alleen gebruik te maken van internet als je verbinding hebt met wifi.

Geld besparen op televisie en internet 

Om te beginnen kun je zowel je televisie als je internet bij één provider afsluiten. En ook hierbij is belangrijk: neem je abonnement onder de loep en betaal enkel voor wat je écht nodig hebt. Bekijk bijvoorbeeld welke internetsnelheid je nodig hebt, niet iedereen heeft baat bij het allersnelste internet. Ook kun je ervoor kiezen geen televisie-abonnement te nemen en enkel televisie kijken via internet. Dat is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar zorgt er ook voor dat je programma’s kijkt wanneer het jou uitkomt. 

Geld besparen met de huishoudboekje app 

Onze laatste tip luidt: download de huishoudboekje app van Dyme. Deze app zorgt voor een financieel overzicht, dat weer bijdraagt aan besparing. Hoe? Ten eerste kun je per categorie budgetten instellen, zoals een maximaal uit te geven bedrag aan vervoer. Wanneer je hier overheen gaat, zal de app je een push melding sturen. Daarnaast geeft de app een overzicht van je geautomatiseerde uitgaven. Misschien is er een abonnement waar je jaarlijks, zonder dat je het doorhebt, geld aan betaalt. Wil je hier van af? Dan zeggen zij het gewenste abonnement voor je op. Tot slot wijst de app je op te hoge abonnementskosten. Is er volgens de app ergens een goedkopere aanbieding? De app kan dan voor jou onderhandelen. 

Deze blog is geschreven door Mara Giamboi van Dyme!