welke online supermarkt is het goedkoopst
Blog,Prijsvergelijkingen

Welke online supermarkt is het goedkoopst

Het onderwerp van deze blog stond al heel lang op mijn wensenlijst om een blog over te maken. Zeker in deze tijden hebben supermarkten die bezorgen hoogtij dagen. Ik werd daardoor wel nieuwsgierig of er nou heel veel verschil zit in de prijzen. Het was even een flink klusje dus het bleef even liggen, maar ik heb het antwoord voor je uitgezocht: Welke online supermarkt is het goedkoopst?

Wat bieden de verschillende supermarkten?

Je hebt natuurlijk vergelijkingssites op het internet, maar ik wilde zelf even bekijken wie het goedkoopst is op dit moment. Ik ben begonnen met het verzamelen wat het minimale bestelbedrag is en wat de bezorgkosten zijn. Even een klein overzichtje:

SupermarktMinimaal bestelbedragBezorgkosten
Albert Heijn€ 50,- of €70,- Afhankelijk van de bezorgdag€ 1,50 en €12,95 (Gratis bezorging bij actieproducten of abonnement voor bezorgkosten)
PLUS€ 25,-€ 6,- (Gratis bezorging bij actieproducten)
Jumbo€ 50,-€ 6,- (Gratis bezorging bij actieproducten)
Picnic€ 35,-Gratis(!)
Coop€ 40,-€ 4,99 (Gratis vanaf € 70,-)
SPARGeen(!)€ 4,95 (Gratis vanaf € 50,-)
DEEN€ 40,-Tussen € 2,- en € 4,- (Gratis vanaf € 40,-)
Dekamarkt€ 50,-Tussen € 2,95 en € 4,95 (of gratis bij een wekelijks wisselende actie)

Hoe ben ik te werk gegaan?

Ok hier kon ik nog totaal geen conclusie uit halen. Dus ben ik bij alle supermarkten dezelfde bestelling gaan plaatsen om te kijken wat mijn totaalbedrag zou zijn. Ik heb aanbiedingen geprobeerd te vermijden en vooral gekozen voor a-merken omdat die over het algemeen overal verkrijgbaar zijn (hoopte ik). De bedragen verschilde best wel onder de streep:

Wat ik heb gedaan is dezelfde producten in mijn winkelmandje geplaatst bij alle supermarkten. Het grappige is dat ik hier ongeveer 5 uur mee bezig ben geweest, want elke keer was ik mandjes aan het vullen en dan kwam ik bij het 6e mandje erachter dat deze supermarkt een product niet had haha. Deze producten heb ik uiteindelijk besteld:

ProductAantal
Melkunie halfvolle melk 1.5 liter4
Broccoli per stuk c.a. 450 gram1
Mini kriel naturel 450 gram2
Kipfilet 600 gram1
Pepsi Max1.5 liter4
Zuivelmeester Griekse stijl yoghurt 0% vet 1 kilo2
Van Gilse kristalsuiker 1 kilo2
Grand Italia spaghetti 500 gram1
Grand’Italia bolognese 400 gram1
Pampers baby-dry pants S6, 19 luierbroekjes1
Nutrilon Standaard 21
Andrelon iedere dag shampoo 300 ml.1
Dove Original deospray1
Amstel Radler citroen 0.0% blik 6 x 33 cl.1
Roosvicee Original vruchtenmix 50 cl.1

Maar wie is de goedkoopste online supermarkt?

Bij wie zou ik dit lijstje het goedkoopst laten bezorgen:

SupermarktBoodschappenIncl Bezorgkosten
Picnic€ 68,49€ 68,49
Dekamarkt€ 64,77€ 68,72
Coop€ 70,16€ 70,16
SPAR€ 71,04€ 71,04
DEEN€ 71,15€ 71,15
Jumbo€ 67,37€ 73,37
PLUS€ 68,97€ 74,97
Albert Heijn€ 71,12€ 80,07

Het is de Picnic! Dit verbaasde me op zich niet want ik had hun al eens door de ‘prijsvergelijkmolen’ gehaald.

Maar er zijn wel wat dingen opgevallen, want ik had bewust geen boodschappen genomen waarbij je gratis bezorgkosten kreeg bij de supermarkten. Ik vind dat dat altijd producten zijn die ik niet nodig heb. En ik moest wel boven de 70 euro uitkomen qua boodschappen bij de Albert Heijn want anders kun je daar niet bestellen (kleine rectificatie: ik werd er door een lieve lezer erop gewezen dat het afhankelijk is van op welke dag je jouw boodschappen laat bestellen hoe hoog het minimum bestelbedrag is, blijkbaar had ik het weekend geselecteerd haha) . Maar dat betekent automatisch dat de bezorgkosten bij de Coop, SPAR en DEEN komen te vervallen.

Daarnaast is je keuze qua tijden bij de Picnic beperkter dan bij bijvoorbeeld de Albert Heijn of de Jumbo. Bij de Plus gaan ze zelfs zo ver dat je hun Express Service kunt gebruiken en dat je 2 uur later je boodschappen in huis hebt. Ik voel een tweede deel van dit blog aankomen haha.

Dus een 100% vergelijking maken is bijna niet te doen omdat je rekening moet houden met zoveel factoren. Het kan zijn dat je met een ander lijstje boodschappen opeens een hele andere ranglijst krijgt.

Maar is online boodschappen bestellen duurder dan naar de winkel gaan?

Dat ligt eraan. Als jij jouw weekboodschappen op de fiets kunt doen bij de Dekamarkt of Jumbo dan is dat wellicht goedkoper. Moet jij echter met de auto boodschappen doen dan is het misschien zelfs goedkoper om ze te laten bezorgen omdat je geen kosten maakt voor de benzine. Een gemiddelde auto verbruikt ongeveer 0,43 per kilometer (bron: https://watkosteenauto.nl/wat-kost-een-auto-per-km/). Dus als jij naar een ander dorp moet of in door de stad moet crossen dan ben je rustig 2 a 3 euro kwijt aan benzine. En tijd, want jouw tijd is natuurlijk niet in geld uit te drukken :).

Met andere woorden wat voor jouw situatie werkt moet je kiezen.

Ik vond dit super interessant om uit te zoeken en wellicht heb ik je zelfs aan het denken gezet of je wel op de goedkoopste manier boodschappen aan het doen bent. Of dat je misschien kunt en wilt wijzigen van supermarkt. Voor mij was het een bevestiging dat ik het goed doe om bij de Picnic mijn boodschappen te laten bezorgen.

Tot de volgende keer! Oh en als je een keer een andere prijsvergelijking wil zien op mijn blog, let me know! Kan gewoon hieronder in de comments of via social media of via mijn contactformulier.