Lifestyle

Tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Ik had van de week een leuk gesprek met mijn vriendinnetje Sarah. Zij is druk bezig te solliciteren voor een nieuwe baan. Ze had een vacature gevonden waarvan haar hart harder ging kloppen. Maar toen moest ze beginnen aan haar motivatiebrief. En ik denk dat iedereen wel zal herkennen dat dit niet eenvoudig is. Je moet er bijna een studie voor volgen. Maar niet getreurd, wij hebben samen binnen 38 minuten een goede motivatiebrief geschreven en ik deel uiteraard graag tips hoe jij dit ook kunt doen!

Eerst hardop

Het is best wel lastig om op papier te krijgen wat er door je hoofd heen gaat op het moment dat je super enthousiast ben over iets. Mijn tip: vertel eerst hardop of aan jezelf of aan iemand in je omgeving wat je wil vertellen in je motivatiebrief. Maar daar aantekeningen van en werk dat uit.

Vergeet niet te checken op spellingsfouten

Ja deze zet ik in al mijn blogs met tips voor het schrijven van documenten. Een motivatiebrief/sollicitatiebrief en CV is het eerste dat jouw nieuwe werkgever gaat zien. First impressions count! Stuur jij een brief vol met spelfouten en 28 verschillende lettergroottes dan kan ik je verklappen, de meeste werkgevers gooien je brief en CV weg zonder ernaar te hebben gekeken. Met andere woorden, dit is belangrijk, steek hier tijd in.

Wat moet je er echt inzetten?

In de brief zijn er 3 standaard dingen die je moet neerzetten:

  • Hoe heb je de vacature gevonden?
  • Wat doe je op dit moment
  • Waarom jij denkt dat dit de baan voor jou is.

Nu hoor ik je denken over dat laatste punt ‘Waarom ik denk dat het de baan voor mij is? Ik moet toch vertellen waarom ik de perfecte kandidaat voor de functie ben’. Nou nee, tenminste het is persoonlijk. Maar ik vind iemand die zijn hele brief spendeert in het matchen waarom zij perfect zijn voor een functie altijd een beetje eng. Ik vind het wel heel interessant om te lezen wat iemand verwacht van de baan, wat ze verwachten te leren en waar zij denken dat de uitdaging in zal zitten. Zeker die laatste is belangrijk!

Waarom denk jij dat jij over 5 jaar daar nog steeds met volle tevredenheid werkt. Werkgevers zoeken vaak iemand die meerdere jaren bij je komt werken, waar je in kunt investeren met kennis, als iemand een brief schrijft met de tekst: ‘Ik ben op zoek naar een bedrijf waarover ik over 10 jaar nog steeds met trots kan zeggen dat ik hier werk, ik denk dit te vinden bij jullie’ dan scoor je punten! Of ‘Hoewel ik mij ervan bewust ben dat ik veel ervaring in het klantenservice vak heb, de zorg branche is nieuw voor mij. Ik denk dat dit juist is wat deze vacature zo aantrekkelijk maakt voor mij.

Voorbeelden nodig van goede brieven?

Heb ik! Zelfs per functie! Ik ben al sinds mijn secretaresse opleiding fan van de site van Tuxx. Hier kun je zoveel voorbeeld documenten vinden! Heerlijk! Je kunt hier vanalles vinden, van voorbeeld ontslagbrieven tot een voorbeeld kilometerregistratie. Verzin het en ze hebben er waarschijnlijk een bruikbaar voorbeeld van.

Maar zij hebben dus ook voorbeeld sollicitatiebrieven: https://www.tuxx.nl/brieven/voorbeelden/sollicitatiebrieven/

Laatste tip! Laat je brief nalezen

Dit is zo ontzettend belangrijk, dit is een brief waar jij tijd en energie in gaat steken en heel vaak gaat nalezen. Maar op een gegeven moment staar je je er blind op. Je gaat dingen over het hoofd zien, grammaticale fouten maar ook een hoofdlettertje hier en daar. En nu niet denken, dat gebeurt mij niet. Gewoon even iemand die brief na laten lezen ;).

Hopelijk heb je hier iets aan! Heb je niemand die er met een kritische blik naar kan kijken voor je? Ik kijk graag me je mee! Mail mij gerust op lianne @ pinkbudget.nl.

Morgen de laatste van deze blogreeks! Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek!