Lifestyle

Tips voor het schrijven van een goed CV

Ik weet niet of het jou ook opgevallen is, maar je begint te merken dat veel mensen bezig zijn met solliciteren of bang zijn om hun baan te verliezen. En gelukkig heb ikzelf dit niet, maar het zit in mijn aard om te helpen. Ik heb tijdens mijn opleiding voor directiesecretaresse heeft veel geleerd over documentatie schrijven. Ik heb sollicitatietrainingen gevolgd bij een detacheer bedrijf waar ik heb gewerkt oh en ik heb jaren werving en selectie gedaan. Overtuigd? ­čśë Ik weet dondersgoed waar je op moet letten bij het schrijven van een CV en/of motivatiebrief en deze kennis deel ik dolgraag met je. Deze week staat dus in het teken van solliciteren!

Je CV moet de aandacht trekken

Let’s begin! Wanneer jij gaat solliciteren op een functie waarvan jij verwacht dat hier meerdere mensen op zullen reageren zal je moeten opvallen. Hoe kun je dit doen? Vrij simpel, ik ga het je laten zien:

Oogjes dicht en kijk daarna naar de CV’s hierboven. Welke van de 2 CV’s trok als eerste jouw aandacht? Ik denk de rechter! Hij komt vlot en modern over en de foto trekt aandacht. ├ťberhaupt heb ik zelf altijd gemerkt dat wanneer je een foto op in CV plaatst dat de kans groter is dan je uitgenodigd wordt. Waarom? Je trekt de aandacht van degene die jouw CV aan het bekijken is. Maar je maakt hiermee ook je CV uniek. Teksten zien er zonder te lezen allemaal hetzelfde eruit, een foto erbij is een eyecatcher!

Dit betekent niet gelijk dat je een professionele fotoshoot moet regelen, maar je moet ook niet een foto met slechte kwaliteit erin zetten. Gewoon een foto waar je leuk op lacht, maar niet je tinder foto of je vakantiefoto.

Daarnaast is het spelen met de layout van je CV belangrijk. Het rechter CV is makkelijker te scannen voor degene die jou moet gaan aannemen. Ik spreek uit eigen ervaring dat ik echt niet alle cv’s die in ontving in het verleden tot in detail ging lezen. Je scant naar interessante en relevantie informatie.

Spelfouten zijn een no go!

Geen spelfouten! Al moet je jouw CV door 5 mensen laten nakijken. Zet even je trots aan de kant. Dit is echt zo belangrijk! En nee de spellingscontrole op de computer is niet voldoende, laat echt je CV nalezen door een fysiek persoon. De meeste van ons zijn heel goed in zichzelf verkopen tijdens een gesprek dan in een sollicitatiebrief. Maar dat CV bepaald of jij op gesprek mag komen. Dus trek alles uit de kast om hiermee te shinen, spelfouten zijn dus echt een no go.

Stem jouw CV altijd af op de functie waarop je wil solliciteren

Ja maar ik heb al 1 CV, dat is toch voldoende? Nou nee voor elke sollicitatie moet je wel kritisch zijn, als jij gaat solliciteren als store manager en klantenservice medewerker dan moet je zorgen dat bij elke sollicitatie je CV aansluit bij wat ze vragen. Heb jij op je 16e bij de Zeeman gewerkt dat is dit wel relevant wanneer je gaat solliciteren als store manager. Maar het heeft geen toegevoegde waarde als je gaat solliciteren als klantenservice medewerker. Bij die laatste kun je het dus beter weglaten in het CV dat je gaat toesturen.

Wat moet je absoluut NIET doen?

Liegen of dingen flink mooier maken dan dat ze zijn, want dat komt echt wel aan het licht tijdens je gesprek en dat betekent vaak dat er geen volgend gesprek gaat komen. Wat je ook niet moet doen is vergeten je contactgegevens op je CV te zetten. En e-mailadressen als jemoederineenkarretje@xxx.com is ook een no go (dit is echt gebeurt, ik maak geen geintje).

Voorbeelden nodig?

Ik vond bij Young Capital echt geweldige CV voorbeelden: https://www.youngcapital.nl/sollicitatietips/cv/cv-voorbeelden

Daar kun je ook een gratis CV-builder vinden mocht je niet zo behendig met Word of andere programma’s zijn. Deze tool is gratis en eenvoudig. Ik ben ├╝berhaupt best wel fan van hun templates omdat ze dus opvallen en helder zijn.

Heel veel succes met het schrijven van je CV! Heb je een kritische blik nodig, ik kijk graag met je mee! Mail me gerust op lianne @ pinkbudget.nl.

Morgen plaats ik een blog met tips voor het schrijven van een motivatiebrief. Heb jij ook tips? Deel ze hieronder!