Photo by Alina Kovalchuk on Unsplash
Alles

Waarom het een slecht idee is om je eigen haar te knippen

Hoewel we nog maar 4 weken in een intelligente lockdown zitten. Vliegen de blogposts en filmpjes van eigen geknipte haren me om de oren. Ok laat ik deze blogpost beginnen met de bekentenis dat ik ongeveer 10 jaar mijn eigen haar heb geknipt. Daarom denk ik dat ik nu een goed oordeel kan hebben en ervaring waarom het een slecht idee is om zelf die schaar te pakken en je haar te knippen. Daarnaast is mijn zusje (niet bij bloed) Caitlynn inmiddels kapster dus die kan prima fungeren als deskundige over dit topic!

Eigen ervaring

Toen wij het echt krap kregen jaren geleden was dit de eerste kostenpost die ik schrapte. De kapperskosten voor mezelf. Patrick zijn haar kon ik niet knippen dus die ging wel naar de kapper. Maar ik vond dat ik mijn eigen haar wel kon knippen. Met de gedachte: ‘Ik heb toch geen stijl haar dus je ziet het toch niet als het scheef is’ zette ik welke paar weken de schaar in mijn haar. Niemand geloofde mij ook dat ik het zelf deed. Maar ik knipte mijn eigen haar en liet Patrick controleren hoe de achterkant eruit zag. Op zich niets mis mee. Maar wat ik wel merkte was dat mijn punten sneller spleten. Dat kwam vooral door mijn kniptechniek, of beter gezegd mijn gebrek daaraan. Dat was ook in combinatie met dat mijn zusje naar de kappersopleiding de reden dat ik gestopt ben. Daarnaast kon mijn zusje beter model in mijn haar knippen haha.

Ik knip nu sinds een jaar of 3 niet meer mijn eigen haar. En die gespleten punten zijn inderdaad veeeeeel minder. Ik laat ongeveer 2 à 3 keer per jaar mijn haar knippen.

Aan Patrick zijn haar kom ik echt niet. Dat kan ik niet, ik heb weleens een poging gedaan bij mijn vader maar ik mag inmiddels van mijn ouders nooit meer een tondeuse aanraken of een carrière als kapster ambiëren.

De deskundige

Caitlynn kan wel meerdere redenen opnoemen waarom het een slecht idee is:

  • Reden 1: als je geen goede schaar hebt, merk je dit echt aan je haar zoals Lianne ook omschreef. Ok, nu verkopen salons (onder andere wij ook ) ook goeie scharen maar toch moet je weten hoe het werkt. Het is niet ff een stukje papier dat je gaat knippen, het gaat wel om je haar ( je visitekaartje).
  • Reden 2: knippen is niet zo maar iets. Daar zit techniek achter. Heel veel denk oh joh dat kan ik ook wel even, maar als iedereen het zo makkelijk kan, waarom heb ik dan 2 jaar op een kappersacademie gezeten…?
  • Reden 3: je haar is je kenmerk, je haar is wie jij bent. Denk er maar eens over na als je haar beroerd zit, maar je hebt wel een leuke outfit aan. Dan kijk je in de spiegel… en dan is dat jurkje of dat topje echt zo leuk niet meer. Als je je haar mooi in de krulspelden hebt gezet of mooi hebt opgestoken en je trekt dan een jogging pak aan dan kan je zelf nog naar een verjaardag “als je haar maar goed zit”. Een misknip is snel gemaakt.

Maar natuurlijk zitten er natuurtalent bij die het wel ok kunnen. Maar als je twijfelt tussen ” ik doe het lekker zelf dan is het er maar af of ik laat het doen ” kies dan verstandig. Waarom laat je dan wel nog je kies bij de tandarts trekken. Ieder zijn vak ;).

Caitlynn werkt overigens bij Haarpunt in Ijmuiden en Heemskerk.

Toch zelf doen?

Word je zo depressief van je kapsel en trek je het echt niet. We kunnen je echt niet tegenhouden. Dus dan een paar tips:

  • Check of je kunt videobellen met je kapper om je te helpen
  • Knip nooit, maar dan ook echt nooit, je haar met de keukenschaar
  • Zorg dat je een gigantisch lading aan kennis opdoet via je kapper of video’s online. En niet zoals deze.
  • Knip hooguit je pony of wat puntjes bij. Blijf zoveel mogelijk van je model af. Ga niet zomaar je haar kleuren van zwart naar blond of vice versa. Houd het simpel totdat je het door de professional kan laten doen.
  • Zorg dat er iemand bij is om je te helpen of zorg voor een spiegel achter je zodat je kunt zien wat je aan de achterkant van je haar doet.

Uiteraard moet je het zelf weten, maar wij raden het je af ;). Steun je lokale kapper na de Corona crisis. Je haar groei maar gemiddeld 1 cm per maand dus je moet het hooguit een paar cm langer laten groeien ;).