Alles,  Stories

Hoe houd ik me staande in deze bizarre periode: Dominique

Tijd voor weer een verhaal. Dit keer heb ik mijn nagelstyliste Dominique gevraagd om haar verhaal op papier te zetten. Zij is eigen ondernemer en jonge moeder en voor haar zijn het ook spannende tijden. Zij heeft voor mij vorige week haar verhaal op papier gezet voor mij. Hoe zij deze Corona crisis ownt als een boss lady kun hieronder lezen:

Dominique’s verhaal

Het is allemaal wat… de hele corona crisis. In het begin dacht ik ach, het is ver weg en komt hier in Nederland vast niet. En als dat wel zo is, dan loopt het allemaal wel los.

Inmiddels weten we, helaas, dat niets minder waar is. Het raakt ons allemaal. Allemaal op een andere manier. Ik werk als zelfstandige. Sinds 12 jaar heb ik een eigen nagel- en schoonheidssalon. Mijn grootste angst was dan ook; als dit maar geen effect heeft op mijn werk. Zolang ik mijn werk nog gewoon kan doen, raakt het mij niet, dacht ik.

Opvang en werken

Maar dit veranderde al snel. Ik werd er zelf het eerst mee geconfronteerd op de opvang van mijn 2 kinderen. Zo hevig was het corona virus op dat moment hier nog niet, maar bij het ophalen van de kinderen van de opvang werd er gemeld dat ik mijn jongste niet meer kon brengen voorlopig omdat hij een snotneus had. Hij is zo een beetje 11 van de 12 maanden verkouden dus het verbaasde me. En tegelijkertijd irriteerde het me in het begin stiekem zelfs omdat ik dacht; jeetje wat een overdreven gedoe. Die mening heb ik inmiddels écht wel bijgesteld.

Toch had ik toen wel een probleem. Want hoe ging ik dat doen met werken? Op zich zouden de kinderen mee kunnen naar mijn salon, maar ideaal is het niet. Uiteindelijk is het nooit gebeurd. Want kort erna werd besloten om de opvang helemaal te sluiten en konden de kinderen gelukkig bij papa blijven als ik moest werken.

Lockdown?

Na een weekendje in een park in Drenthe waren we op onze laatste dag in een restaurant. Om half 6 zaten we in het restaurant en dat was de dag dat om 6 uur alle horeca dicht moest. Beste paniek kan ik je zeggen in dat restaurant op dat moment. Die paniek had ik ook, maar niet over het eten. Ik dacht alleen maar; als ze om half 6 beslissen dat om 6 uur alles dicht moet, hoe ver van te voren melden ze dan een lockdown? Want dat is waar ik het meeste bang voor was. Als er een lockdown zou komen, dan kan ik helemaal niet meer werken. Al zou ik nog zo graag willen en me nog zo fit voelen.

Overwerken om te compenseren

Ik heb diezelfde avond al mijn klanten voor de week erna geappt met het voorstel om de volgende dag al te komen. Ik zou dan eigenlijk vrij zijn omdat ik die dag pas terug zou komen van vakantie. In plaats daarvan zijn we diezelfde avond naar huis gereden zodat ik zo veel mogelijk klanten nog kon helpen. Enerzijds omdat ik dan alle klanten van de week al had voorzien van mooie nagels of een andere behandeling en die klanten dan niet later nog moest inhalen, anderzijds omdat ik dan mijn inkomen voor die hele week vast binnen zou hebben.

Wat mij opviel is dat veel nagelsalons bij mij in de buurt direct dicht gingen. Ik heb bij mezelf nog wel gedacht; ben ik nou zo raar bezig? Iedereen staat er anders in en uiteraard is dat helemaal prima, maar ik kon het financieel niet redden om direct dicht te gaan. Want we weten niet hoelang we uiteindelijk dicht moeten blijven dus elke gewerkte dag was weer mooi mee genomen. Buiten de salon om heb ik geen andere inkomsten dus dat is een flinke klap. Gelukkig zijn vrijwel alle klanten nog gewoon gekomen.

Maar een week later was het dan toch zo ver. De hele maandag heb ik gewerkt, met ook veel klanten die eigenlijk later in die week zouden komen. Deze keer kwam dat idee niet van mijzelf maar vanuit mijn klanten. Die voelde toch allemaal ook wel een beetje de druk en paniek van een eventuele lock down. En wat ben ik blij dat ik die dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heb gewerkt!

Toch dicht

Die avond kwam namelijk het nieuws naar buiten dat alle salons dicht moesten. Ik kan je zeggen.. ik heb echt even gehuild. Gehuild omdat ik zo graag door had willen werken, zo graag iedereen had willen helpen nog en
natuurlijk ook om het feit dat ik simpelweg niet wist hoe ik het financieel moest gaan oplossen. Mijn mazzel op dit moment is dat ik die maandag een groot deel van de klanten heb gedaan die later in die week zouden komen en dat de week erna ik eigenlijk op vakantie zou zijn, wat uiteraard ook niet door gaat. Hierdoor had ik geen klanten in die week ingepland staan. Vanaf 6 april staat de agenda weer bomvol en wat zou het mooi zijn omdat weer open te kunnen. Maar ik ben bang van niet. 6 april is al over een week.

Hulp voor ondernemers

Wel kan je als ZZP’er een uitkering aanvragen. Normaal ben ik hier helemaal niet van, maar aangezien er nu helemaal niets binnen komt zie ik geen andere optie. En dan maar hopen dat het niet al te lang gaat duren. De uitkering die je ontvangt is geen vetpot, maar je bent in ieder geval voorlopig gered. En ondertussen… tel ik gewoon de dagen af dat ik weer lekker kan kletsen met alle gezellig mensen die in de salon komen, leuke
creaties mag maken.

En geniet ik nu volop van de kindjes die ik iedere dag om me heen heb. Ik werk altijd best veel en hoe gezellig is het dan nu dat ik de hele dag met ze ben. Dat is ook iets wat niet snel opnieuw zal gebeuren, dus we blijven positief en hopen vooral dat iedereen gezond blijft en we dit met zijn allen overwinnen.

Veel liefs, Dominique

Nieuwsgierig naar de salon van Dominique? Je kunt het hier terugvinden:

Website Nagelsalon van Nispen
Facebookpagina Nagelsalon Dominique van Nispen

Instagram Nagelsalon van Nispen