gevaar goedkope smartwatches
Blog,  Tech

Het gevaar van goedkope smartwatches

Smartwatches zijn tegenwoordig helemaal hip en happening. Je ziet heel veel mensen met zo’n geweldig ding om hun arm. Je kunt er tegenwoordig ook vanalles mee, van je stappen tellen tot je hartslag meten tot je whatsapp checken. Maar er is ook een groot nadeel aan, ze zijn bijna niet te betalen. Een Samsung Galaxy Watch Active kost maar liefst € 229 euro(!). Waardoor je als je budget-minded bent sneller geneigd bent om te gaan kijken naar goedkopere alternatieven. En geloof me, het internet staat er vol mee, maar er is minder te vinden over het gevaar van goedkope smartwatches. Je moet er ook maar net verstand van hebben. Ik werk al wat jaartjes in de IT dus ik vond het toch wel een goed idee om mijn kennis met jullie te delen.

Want zeg nou zelf, als je op AliExpress een smartwatch kunt vinden voor € 15,-, dan ga je er toch niet eentje kopen die € 210 duurder is? Zeker als ze zo op elkaar lijken:

Dus is het aanlokkelijk? Zeker! Is het een goed idee? Nope! Ik zal je ook uitleggen waarom.

Voor- en nadelen van een goedkope smartwatches

Laten we beginnen met een opsomming van de voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
Het is goedkoopVaak slechte kwaliteit materialen
Het heeft vaak dezelfde functies als een duurdere variantGeen klantenservice voor hulp
Geen updates van de software beschikbaar
Geen bekend besturingssysteem
Vaak slechte verbinding met je telefoon
Vaak slechte beveiliging van je gegevens

Dat laatste punt in mijn opsomming is ook de reden waarom ik hier een blog over wilde schrijven. Ik had namelijk zelf ook een goedkope smartwatch besteld bij AliExpress om eens te zien of het wel een goed idee is.

De smartwatch koppelen met een app

Van de week was ik dolgelukkig dat ik mijn smartwatch binnenkreeg. Dus hup aan de lader en de bijbehorende app downloaden. Het horloge zelf is super cute, beetje groot, maar dat geeft niet. Maar toen ik de app opende viel me gelijk iets op. Je kunt het horloge enorm eenvoudig koppelen via Bluetooth aan je telefoon. Wat op zich fijn is, maar je kunt niet de app op je telefoon gebruiken zonder toegang te geven voor al jouw bestanden. Daarnaast word je nergens gevraagd om logingegevens aan te maken. En dat is het probleem.

Simpelweg gezegd, wanneer je deze smartwatch aan je telefoon koppelt, alle permissies en toegangen aanzet zet je je telefoon open voor de hele wereld. Tenminste voor mensen die verstand hebben ervan. Al heb je gezichtherkenning, vingerafdruk, pincode en wat voor bescherming dan ook voor je telefoon. Er zit namelijk geen beveiliging op de bluetooth van het horloge, koppel en je zet je telefoon open via je smartwatch.

Het gevaar van geen beveiliging

De consequenties? Nou heel simpel, hackers kunnen bij je e-mail, je whatsappberichten, je foto’s, je social media accounts, browser historie inclusief al jouw wachtwoorden voor alles (want de meeste mensen slaan hun wachtwoorden op in hun browser of telefoon). Maar als jij hem gebruikt voor je hartslag en sportgewoontes dan kunnen ze dit ook inzien en verkopen aan partijen voor wie dit interessant is. En geloof me, dit wil je allemaal niet. Nu zul je denken, ja maar ik ben niet interessant voor hackers. In mijn 10 jaar in de hosting heb ik geleerd dat er 3 smaken hackers zijn:

1. ethische hackers die het internet veiliger proberen te maken.
2. hackers die een kick krijgen om grote bedrijven/namen te hacken
3. hackers die hacken om het hacken

En die laatste zijn degene waar je je zorgen om moet maken, want zelfs jij die misschien bijvoorbeeld niet een beroemdheid bent en werkt bij lokale bakkerij kan een doelwit zijn voor hackers. Sommige doen het namelijk echt alleen voor de kick. Maar vergis je niet, alle data is geld waard. Letterlijk alles qua data/gegevens is te verkopen op de zwarte markt. Om uiteindelijk of phishing aanvallen mee te doen of advertenties te verkopen.

En stel dat je horloge gestolen word, weet jij wat er allemaal in opgeslagen staat? Oh en in december was het nog in het nieuws dat kindersmartwatches soms ‘kinderlijk’ eenvoudig te hacken zijn.

Conclusie?

Wees je bewust van de risico’s. Ik gebruik die van mij echt als horloge en stappenteller. Ik ga hem absoluut niet aan mijn telefoon koppelen. Als je dat wel wil, kijk naar een ander alternatief. Er zullen overigens zeker goedkope degelijke smartwatches te vinden zijn (ik ga ook nog even verder zoeken ;)). Alleen niet degene van € 15,-.

Hopelijk heb je hier iets aan gehad. Tot de volgende keer!

Hi ik ben Lianne en ik ben oprichtster van PinkBudget.nl. Ik startte in februari 2015 deze budget blog welke eigenlijk is ontstaan uit 2 grote interesses: schrijven en budget bewust zijn. Ik merkte dat mijn definitie van goedkoop anders is dan die van de mensen om mij heen. Ook keken mensen mij vaak aan voor tips waardoor ik besloot een blog te starten om de tips via het internet te delen. Inmiddels blog ik over alles wat mij bezighoudt. Samen met mijn man Patrick woon ik met onze 2 kids Dean (2011) en Skye (2017) in Hoofddorp. In het dagelijks leven ben ik Security & Compliance Officer bij team.blue. In mijn vrije tijd blog ik graag of ben ik aan het knutselen of de hort op met mijn kids.