Blog,  Persoonlijk,  Plannen & Organiseren

Hoe maak ik mijn weekplanning?

Als er iets is dat ik heb geleerd in mijn 31 jaar dan is het wanneer iets een gewoonte is houd je het langer vol. Je bent nooit je bestek kwijt want het ligt altijd in dezelfde la. Waarschijnlijk weet je ook altijd je tandenborstel te vinden, maar de portemonnee wisselt nog wel eens van tas of van jaszak en die ben je dus weleens kwijt. Datzelfde geldt voor je klusjes in huis, doe je ze op een vaste dag dan gaat het waarschijnlijk goed. Doe je het wanneer je eraan denkt dan gaat het waarschijnlijk iets minder goed. Kun je me nog volgen? Zo ga ik ook om met mijn weekplanning.

Lekker oldskool een papieren planner

Bij ons thuis is er wel echt een goede verdeling in de huishoudelijke taken tussen mij en mijn man Patrick. Ik maak altijd een weekplanning zodat we elke avond weten wat ons te wachten staat qua eten. Wij hebben wel een gezamenlijke Google Calendar (kan ik iedereen aanraden overigens!) op onze telefoons. Hierdoor weten wij precies van elkaar wanneer we een afspraak hebben. Of wanneer 1 van de 2 niet thuis is. Wat ik hier niet inzet is de etensplanning. Daarvoor heb ik gewoon ouderwets een papieren planner (kan mijn kleine man ook de planning zien :)). Hier zet ik ‘belangrijke’ afspraken altijd op en de planning qua eten Hij hangt bij ons aan de koelkast. Je zit natuurlijk niet de hele dag met je neus in je Google Calendar maar de koelkast zie je meestal wel meerdere malen per dag ;).

Weekplanning maken voor het avondeten

Ik ben er heilig van overtuigd dat wij een hoop centjes besparen door maar 1x in de week de boodschappen te doen (of te laten bezorgen ;)). Daarom plan ik dan ook een week vooruit qua eten. Ik krijg vaak de vraag, ‘wat doe je dan als je geen trek hebt in het gerecht dat op je planning staat’. Dat gebeurt eigenlijk vrij weinig en als het wel gebeurt dan wissel ik gewoon gerechten om. Tuurlijk beland er bij ons weleens iets in de vriezer omdat we toch spontaan eten laten bezorgen, maar over het algemeen verspillen wij vrij weinig door deze tactiek.

Daarnaast betrap ik mezelf er echt wel op dat in alle haast en drukte het me eigenlijk vaak niet boeit wat ik eet, als ik maar eet. Met andere woorden, het lijkt mij juist heel vermoeiend elke dag te moeten beslissen wat je moet eten en het dan ook nog moet halen. Ik ben heel blij wanneer ik eenmaal thuis ben na een lange dag (lees: ik kom 3x in de week na minimaal 18:30 uur thuis) dat mijn eten al klaarstaat of dat ik gelijk aan de slag kan omdat ik al weet wat de bedoeling is. Lekker efficient haha.

Dagelijkse to do lijst

Misschien klinkt dit ook herkenbaar, je wilt VANALLES doen, je plant daar een dag voor in en vervolgens weet je van narigheid niet waar je moet beginnen en doe je bijna niets of een kwart van wat je bedoeling was. Ik heb inmiddels aan mezelf gemerkt, als ik niet opschrijf wat ik wil doen/ wil bereiken dan gaat het meestal mis. Wil ik dus een productieve dag, dan moet ik lijstjes maken. Ik hou extreem veel van lijstjes. Ik heb ook belachelijk veel schriften, kladblokken, post-its thuis hahaha. Maar het werkt wel.

De ene keer maak ik voor mezelf een lijstje in een schrift, en ja daar zet ik heel afgezaagd in dat ik af en toe mijn kids wil knuffelen. Dat is wel echt iets wat er vaak bij mij inschiet als ik in een productieve modus zit. Nog ff snel dit, nog ff snel dat, en als je dan op je lijstje ziet staan dat je nog je kids moet knuffelen dan werkt dat wel haha.

De andere keer plak ik post-its op de koelkast. Zeker als het taken zijn die Patrick en ik samen aan het doen zijn. Daarnaast geeft het best veel voldoening als het aantal briefjes steeds meer afneemt.

Ik maak mijn lijstjes en weekplanning gezellig

Ik ben hier nog niet zo lang geleden mee begonnen en ik ben er ook nog niet heel creatief mee. Maar als je al die mooie planners op Pinterest en Instagram ziet dan wil je ware kunstwerken van je planning maken. Zo kun je dus van een ‘vaste’ klus iets leuks en dynamisch maken. Geen week is hetzelfde ;).

Er zijn ontzettend veel stickers te verkrijgen voor planning, het is echt een hype momenteel. Die van mij komen bij de Action vandaan. Die hebben steeds van die leuke boekjes voor maar 0,89 cent. Je kunt ze voor alles gebruiken

Budget planners voor je weekplanning?

Aan mijn planner is niets budgets ben ik bang. En ik moet zeggen dat een beetje leuke planner is er eigenlijk niet te vinden onder de 5 euro. Ik weet eigenlijk niet meer wat ik voor deze precies betaald had, ik weet wel dat ik bij de kassa schrok omdat hij iets van 10 euro was. Hmmm misschien moet ik mijn eigen budget planner op de markt brengen hahaha.

Maar ik ben wel heel blij met mijn planner. Ik heb een 5-persoons planner omdat ik de 5e persoon gebruik voor de etensplanning.

Ik schrijf het liefst niet te lange blogs, dus dit is het voor vandaag! Maar er is nog veeel meer om over te bloggen dus houd mijn blog in de gaten ;). Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je 1x in de maand een mailtje van me met alle highlights ;).