Blog,  Budgettips

Dingen waar je makkelijk op kunt besparen

Ik denk dat we allemaal weleens naar onze bankrekening hebben gekeken met de gedachte: ‘Als mijn geld op is heb ik altijd nog een stukje maand over’. Dat zijn meestal ook de momenten dat je jezelf voorneemt, nu gaat het anders! En dat is ook het moment dat het eigenlijk al te laat is, maar goed :S. Als ik zo naar de datum van vandaag kijk heb je net salaris gehad of het komt eraan. Dus ik heb wat tips om je op scherp te zetten en waarmee je makkelijk kunt besparen!

Besparen op stroom, laat apparaten uit

Photo by Jens Kreuter on Unsplash

Op de site van energievergelijken.nl hebben ze dit allemaal voor je uitgezocht. Maar apparaten die standby staan kunnen je stiekem meer geld kosten dan dat je doorhebt. Met andere woorden, als jij je televisie uitzet in plaats van standby kan het je zomaar 10 euro per jaar schelen. Al hebben de meeste smart-televisies de standby functie niet meer. Maar je snapt de bedoeling, let op dat je stekkers van ongebruikte apparaten uit het stopcontact haalt en probeer de standby functie te vermijden.

Wat me ook opviel is dat een wekkerradio in je slaapkamer je ongeveer 13 euro per jaar kost. Om ’s nachts te kunnen zien hoe laat het is. Ja, koop een wandklok en zet je wekker op je telefoon. Problem solved ;). Die kosten van de wandklok heb je er zo uit.

Maar ook die droger niet gebruiken en je was even ophangen aan de lijn. Dat kan je gewoon tientallen euro’s per jaar schelen! Of niet strijken maar iets natter ophangen en hopen voor ’the best’. Als je het echt krap hebt en je hebt een hekel aan strijken dan is dit je ideale excuus om het niet te hoeven doen.

Ga op je bankrekening speuren naar ‘vergeten’ abonnementen

Bijna alle banken hebben tegenwoordig wel de een app of iets dergelijks waarmee je erachter kunt komen waar je geld heengaat. Ik zit bij de Rabobank en zijn hebben letterlijk ‘Waar gaat mijn geld naartoe?‘. Ideaal want zo kwam ik erachter dat ik nog een scooterverzekering had lopen voor een scooter die ik al heel lang niet meer had. Maar die werd maar 1x per jaar afgeschreven en het was niet een schokbarend hoog bedrag dus ik had het dus echt niet door. Maar alle kleine beetje helpen!

Verminder je koopverleidingen en zorg voor een spaardoel

Ik heb al een keer eerder een blog geschreven waarin ik dit benoem. Maar als je wil bezuinigen op je uitgaven ben je zelf vaak je grootste vijand. Op het moment dat er weinig geld op je rekening staat ben je zwaar gemotiveerd. Maar zodra je weer salaris hebt gevangen denk je een stuk makkelijker over dingen. Terwijl dat juist het moment is om het vol te houden. Hoe? Ik kan eigenlijk alleen vertellen wat bij mij werkt.

Eigenlijk het enige dat bij mij werkt is verleidingen weghalen en een doel stellen waarvoor ik aan het sparen ben. Ik ben een gigantische folder fan, maar ik ben aan het sparen dus ik sla ze over. Ook op Instagram scroll ik snel door als ik iets zie waar ik een zwak voor heb en reclames van mijn favoriete winkels blokkeer ik tijdelijk. Klinkt drastisch, maar ik betrapte mezelf er alweer op dat ik aan het kijken was voor een spijkerblouse. Toen hielp mijn tweede deel van deze tip. Ik ben volgend jaar maart 10 jaar getrouwd en ik wil super graag mijn grote trouwfeest (die was er destijds niet want ik was hartstikke zwanger). Tja het is het een of het ander dus mijn zoektocht werd gestaakt haha. Al ben ik gister wel gezwicht voor een Lego-set voor zoonlief (oeps).

Besparen op wasverzachter, gebruik natuurazijn

Azijn? Jep natuurazijn je leest het goed. Het begon bij mij als besparing, maar inmiddels koop ik eigenlijk nog heel sporadisch wasverzachter. Twee redenen, 1 is dat een fles natuurazijn flink goedkoper is dan wasverzachter en 2 het stinken van mijn was. Huh wat? Ik ben inmiddels gezegend met een wasmachine die ik instellen om een paar uur later te beginnen met wassen. Maar het komt best wel vaak voor dat de was langer in de machine zit dan mijn bedoeling is en dan wil de was er nog weleens stinkend uitkomen. Dan was ik mijn was altijd nog een keer wat natuurlijk eigenlijk zonde is. Maar het gebeurt dus niet als je natuurazijn gebruikt in plaats van wasverzachter. En je was blijft evengoed lekker soepel en lekker ruiken. Dus hup, 2 vliegen 1 klap. Nou ja, 1 fles haha.

Er zijn trouwens nog meer producten die multifunctioneel zijn en jou kunnen helpen te besparen op huishoudelijke producten! Hier heb ik al een keer een blog over geschreven.

Hopelijk kun je iets met deze tips! Ik heb er uiteraard nog veeeeel meer, maar ik houd niet van ellenlange blogs. Dus die spaar ik ook voor de volgende keer. Heb jij ook nog goede tips? Laat ze hieronder achter!