Fashion,Shop reviews

Is bestellen bij SHEIN betrouwbaar?

Je kan echt niet meer om ze heen: SHEIN (She-In)! Ik kom ze continue tegen in mijn Instagram feed of in mijn Google zoekresultaten. En het is zooooo aanlokkelijk om ALLES te kopen! Maar is bestellen bij SHEIN eigenlijk wel betrouwbaar?

Wie is SHEIN?

Hun filosofie is: iedereen kan genieten van de pracht van mode (volgens mij hebben ze dit door Google Translate gehaald haha). Hun werkwijze: snelle mode. Zij vonden dat ‘goedkopere’ kledingsites vaak niet snel genoeg meegingen met de trends, en zie daar: SHEIN is born. Nou dat is ook niet helemaal waar, tot 2015 heette dit bedrijf She In, Shine Outside.

Mijn eerste keer op de SHEIN site was een feest der herkenning. Ik herkende namelijk de foto’s van AliExpress (ik ben daar ook Platina Lid haha). Waardoor mijn eerste aanname was, Hé weer een Chinese winkelketen die Europa probeert te veroveren. Toen las ik op de site dat het bedrijf is opgericht in oktober 2008 in Amerika. Het is me niet helemaal duidelijk of dit nu door een meneer Chris Xu is geweest of door Skye Xu. Al gebruiken ze vaker ‘westerse namen’ in het oosten omdat de rest van de wereld moeite heeft met het correct uitspreken van hun eigen naam.

Maar een kleine Google search verteld mij dat er weinig Amerikaans aan dit bedrijf is behalve het adres van hun hoofdkantoor. Weer een andere site geeft aan dat het opgericht door verschillende investeerders en dat het een umbrella company is. Ik denk eigenlijk dat niemand echt echt weet hoe het nu precies zit.

SHEIN en AliExpress

Nog even terugkomend op dat feest der herkenning. Ik ga deze blogpost niet wijden aan het onderuithalen of prijzen van SHEIN. Maar er kloppen stiekem wat kleine details niet. Zo is het onduidelijk wie nu eigenlijk echt het bedrijf gestart is, is het Chris? Is het Sky? Is het een investeringspartij? Waarom zou je daar niet mee willen shinen (hahaha woordgrap, ok flauw maar hij moest er ergens in ;)). Daarnaast viel het mij op dat SHEIN een eigen winkel heeft in AliExpress. Ik ken geen Amerikaanse winkels die doen eigenlijk. Misschien zijn ze er wel, maar ik heb ze nog niet gespot. Wel dat er verstuurd word vanuit distributiecentra daar, maar niet echt shops. Ook word er op meerdere sites gesproken over ‘het chineese merk SHEIN’.

Nog mooier is dat SHEIN dus eigen producten verkoopt op AliExpress maar ook producten doorverkoopt die dus helemaal niet uit hun fabriek komen. Zie ook de vergelijkingen hieronder:

Maatschappelijk verantwoord?

Net als bij de meeste winkelketens die ook via AliExpress verkopen laat SHEIN niets weten over hoe en waar hun producten precies gefabriceerd worden. Ik kan hier dus niets over zeggen. Maar ik ben het wel eens met Moneymom.nl dat een productprijs wordt beïnvloed door zo verschrikkelijk veel factoren, dat de aanname dat de goedkope kleding altijd door arme kinderen word gemaakt misschien niet correct is. Ik denk (en hoop) dat SHEIN een dermate intelligent verdienmodel gebruikt dat zij producten goedkoop kunnen aanbieden door goede deals over stofprijzen, productiekosten, personeelskosten, etc, etc.. Hé ze hebben immers geen 1000 personeel in dienst voor de klantenservice want die krijg je bijna niet te pakken ;).

Ervaringen van gebruikers

De ervaringen met SHEIN zijn heel, heel, heel, heel zwaar uiteenlopend. Van meldingen over diefstal en oplichting tot laaiend enthousiast. Doordat het bedrijf niet gevestigd is in Europa hoeven zij ook niet te voldoen aan de strenge regels hier (zoals een herroepingsrecht). Daar wij van onze Nederlandse webshops gewend zijn aan perfecte gebruiksvriendelijke retour policies is dat bij SHEIN vergelijkbaar met een opleiding tot piloot. Je moet redelijke wat handelingen verrichten, vlieguren maken en teksten lezen wil je erachter komen wat de bedoeling is. Ik heb zondag toevallig een retoursformulier aangevraagd dus ik ben benieuwd (en uiteraard houd ik jullie op de hoogte).

Eigen ervaring?

Ik heb inmiddels 3 keer de verleiding niet weten te weerstaan en heb 3 keer een bestelling gedaan bij SHEIN. De juiste maat kiezen is wel echt een dingetje, gelukkig heb ik mensen om mij heen gelukkig weten te maken met mijn ‘miskopen’ en gelukkig waren dit er niet veel. Ik ben wel intens gelukkig met een spijkerrokje, luipaardblouse, slangenprint blouse en make-up kwasten.

Vonnis: Is bestellen bij SHEIN betrouwbaar?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Alleen maar omdat het niet duidelijk is wie er aan het roer staat van een bedrijf betekent niet dat ze niet betrouwbaar zijn. Dit bedrijf werkt volledig met tijdelijke werknemers, externe distributiecentra en transportbedrijven. Die moeten allemaal goed samenwerken wil jij je pakketje krijgen. Los daarvan hoeven zij niet te voldoen aan de wetgevingen om jouw als consument te beschermen omdat ze niet gevestigd zijn in Europa. Ligt het aan SHEIN wanneer er iets niet goed gaat met een zending of aan de een tijdelijke werknemer die gefrustreerd is dat hij geen vast contract heeft? We will never know.

Ik als getraind AliExpress koper zal echter niet snel zeggen dat je absoluut niet iets moet kopen bij SHEIN. Er zijn zeker mogelijkheden. Maar ik wil wel echt kwijt dat je met de volgende punten rekening moet houden VÓÓR je (of nogmaals ;)) een bestelling plaatst:

  • Verwacht geen kwaliteit, verwacht naden die mogelijk niet goed zitten en even overnieuw gedaan moeten worden. Verwacht een stofje dat zweet (zomerjurkjes zijn dus niet altijd een goed idee). Het is nooit de kwaliteit waar je op hoopt. Als je met die gedachte begint met shoppen is je ervaring al heel anders.
  • Verwacht geen kledingstukken die 10 jaar in jouw kledingkast zullen hangen. Daar is het de kwaliteit gewoon niet voor. SHEIN is erop gericht dat jij voor een kleine prijs mee kunt lopen met de trends, maar die duren nooit lang dus daar is de levensduur van hun producten ook op uitgezocht ;).
  • Koop vooral bij SHEIN wanneer je een leuk jurkje nodig hebt voor een feestje of een eenmalig event waarvoor je iets nodig hebt. Of een rokje wat je maar 3x per jaar aan zal doen.
  • Doe je huiswerk, heb je iets gevonden dat je echt echt echt wil hebben? Zoek je rot naar reviews over dat product. Ze staan vaak onder het product en zoek het product anders even op AliExpress en kijk wat de reviews daar zijn. Eigenlijk koop ik NOOIT, ik herhaal NOOIT iets bij AliEpress of SHEIN als er geen foto’s van gebruikers onder staan. Met de simpele reden, ik zit er niet op te wachten dat ik iets terug moet sturen.
  • Let op de afmetingen van de producten. Meet jezelf even na, vooral bij de schouders als je een bloesje wil kopen. En niet denken ‘Ik denk dat ik dit wel zal passen’. ZORG DAT JE GEMETEN HEBT WANT DAN WEET JE HET ZEKER.
  • SHEIN is wel een goed idee voor andere producten dan kleding. Make-up kwasten, sjaals, tassen, etc etc. Nog steeds lage kwaliteit, maar ja, het is ook een lage prijs.
  • Houd rekening met langere verzendtijd, vandaag besteld is hopelijk over een week of twee binnen.
  • Laatste tip, betaal met Paypal of met creditcard. Ik heb hier al een keer eerder een blog over geschreven. Maar wanneer je een aankoop doet in het buitenland kan het geen kwaad dit te doen via bijvoorbeeld Paypal. Komt SHEIN de afspraken niet na dan kan je gebruik maken van de aankoopbescherming van Paypal en heb je een grotere kans dat je gewoon je geld terugkrijgt.

Tot zover mijn onderzoek, ervaringen en tips over het kopen bij SHEIN. Hopelijk heb je er iets aan. Heb jij ook ervaringen hiermee? Let me know!