Shop reviews

Is de Picnic goedkoper dan andere online supermarkten?

Ik ga deze blogpost beginnen met an honest confession. Picnic bezorgt elke woensdag gezellig mijn boodschappen. Ik vind het ideaal dat ik niet met twee kinderen de supermarkt meer in hoef met een boodschappenlijst net zo lang als de miljoenennota. Zwetend of ik wel alles heb. Terwijl ik een arm te kort om zowel boodschappen te pakken, als de kar te duwen, als te zorgen dat mijn jongste niet alles uit de stellingen trekt. Maar is Picnic goedkoper dan andere online supermarkten?

Deze vraag spookt al door mijn hoofd vanaf het moment dat ik bij de Picnic bestel. Ik zal eerlijk bekennen dat ik nooit echt me erin verdiept had, ik merkte gewoon dat mijn weekbedrag hetzelfde bleef dus ik geloofde het wel. Ik let graag op de kleintjes en ben altijd nieuwsgierig dus ik ben toch op onderzoek uitgegaan! Oh en nee ik word niet gesponsord door de Picnic om hierover te bloggen ;).

Wat is Picnic?

Picnic is een online supermarkt die al je boodschappen gratis thuisbezorgt. Ze hebben in tegenstelling tot andere supermarkten geen fysieke winkels en rijden alleen in elektrische auto’s rond. Hun motto? Boodschappen doen hoort erbij, maar er zijn leukere dingen om te doen. Daar ben ik het dus volledig mee eens! Ze claimen daarnaast dat hun prijzen of gelijk of goedkoper zijn dan die van andere supermarkten. Nou dat gaan we dus eens uitzoeken ;).

Ik vind Picnic trouwens qua marketing erg sterk en vergelijkbaar met Coolblue. Je ziet de mensen achter Picnic en ik ben daar zelf gewoon gevoelig voor. Zie bijvoorbeeld hun Instagram: https://www.instagram.com/picnic/ . Ok Fangirl modus uit, op naar de feiten!

Picnic goedkoper vs andere online supermarkten

Ok laten we beginnen met een simpele vergelijking:

SupermarktMinimaal BestelbedragBezorgkostenZelf ophalen
Albert Heijn€ 70,-€ 1,50 – € 12,95€ 1,50 – € 3,50
PLUS€ 25,-6 (Gratis bezorging of ophalen bij actieproducten)€ 2,50
Jumbo€ 50,-€ 6 of Gratis€ 1,- – € 3,50
Picnic€ 25,-Gratisnvt
Coop€ 40,-€ 4,99€ 2,99
SPARNvt€ 4,95 of gratis vanaf €50Gratis
DEEN€ 40,-GratisGratis

In dit staatje wint de Picnic wel gelijk. Hun minimale bestelbedrag is laag en ze hanteren geen bezorgkosten. Of je nu voor precies € 25,- iets besteld of voor € 200,- , je betaald niets. Bij andere partijen is het minimale bestelbedrag of hoger of de bezorgkosten. Maar is de Picnic goedkoper dan andere online supermarkten qua producten?

Prijsverschillen qua producten

Ik heb al wat blogposts klaarstaan met prijsvergelijkingen waarin ik ook de Picnic meeneem. Dus ik had al een vermoeden wat ze zouden doen qua prijsvergelijkingen. Ik heb eigenlijk wat basis artikelen genomen en die vergeleken voor je:

Halfvolle melk (2 liter)

Hiervan is de prijs exact hetzelfde.

Chiquita Bananen

Jep, exact hetzelfde, dus daar worden we niet perse wijzer van want Albert Heijn is nog nooit als goedkoopste ergens uitgekomen volgens mij. Maar ze hebben wel een fijne app voor dit soort vergelijkingen ;). Om je gerust te stellen, bij de Jumbo is dit pak melk ook € 1,65.

Andrelon Elke Dag Shampoo

Op dit punt winnen ze het van de Kruidvat met een losse fles.

Coca cola regular (1,5 liter)

Oei hier betrap ik ze toch even. Ik dacht eerst: Hé die is goedkoper! Ze winnen het zelfs van de Jumbo! Maar toen zag ik de kleine lettertje: excl € 0,25 statiegeld. Dus je moet wel eerst € 2,40 afrekenen. En die kosten kan ik nergens bij de Albert vinden, dus ik ga er stiekem vanuit dat deze € 2,24 inclusief statiegeld is. Dit is overigens ook bij andere frisdranken want ik zag ook het verschil bij de Fanta.

Overigens vind ik de productinformatie bij de Picnic wel lekker confronterend haha. Daar de Albert zegt dat het een frisdrank is met plantenextracten en natuurlijke aroma’s. Picnic zegt gewoon eerlijk, hier zit heeel veel koolhydraten en suiker in, punt. Ok nog eentje:

Paracetamol 500 gram

Ander doosje, zelfde prijs.

Product niet leverbaar?

Ok fangirl modus weer even aan. Picnic heeft sinds kort iets nieuws:

Als iets dus onverhoopt niet leverbaar is dan sturen ze een alternatief en als het echt afwijkend is krijg je je geld terug! Nou daar houden we allemaal van.

Aan de andere kant, als je producten vergeten bent toe te voegen dan kun je bij de Picnic dit toevoegen tot 13.00 uur de dag daarvoor, bij de Albert kan dit bijvoorbeeld tot 22.00 uur.

Conclusie: is de Picnic goedkoper dan andere online supermarkten?

De meeste A-merk producten zijn of even duur of goedkoper met uitzondering van producten met een statiegeld verpakking. Ik heb wel echt gezocht maar ik wilde deze blogpost niet kneiter lang maken. Ik kon verder geen producten vinden die daadwerkelijk flink duurder waren, maar ik heb ook niet duizenden producten vergeleken dus wellicht dat ze toch hier en daar verstopt zitten (als jij er wel een vind, let me know!). Maar ze zijn dus niet voor alles gelijk of goedkoper.

Ik zag op Google ook veel de vraag of de Aldi en Lidl goedkoper zijn dan Picnic. Maar dat is eigenlijk vragen een appel dezelfde vorm heeft als een peer. Hun aanbod is niet volledig hetzelfde waardoor het lastiger is om te vergelijken. Eigenlijk zou je dan alle huismerken naast elkaar moeten leggen want de Aldi en Lidl verkopen natuurlijk geen A-merken. Ik voel een nieuw onderzoek aankomen ;).

Tot zover deze veel te lange blogpost haha. Wat zijn jouw ervaringen met Picnic? Of heb je vragen aan mij over mijn ervaringen? Let me know below!