Budgettips,  Plannen & Organiseren

Geld besparen door het enveloppen systeem

Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Sarah en ben 35 jaar jong (dat klinkt wat leuker☺). Ben moeder van 2 boys: Owen 12 jaar en Logan 1,5 jaar. Heb een super lieve vriend en samen vormen wij een hectisch gezellig gezin.

In mijn blog van vandaag wil ik laten zien hoe wij ons budget zo goed mogelijk in bedwang proberen te houden. Zoals ik aangaf hebben wij een hectisch gezin, want mijn vriend is doordeweeks weg met de vrachtwagen. Eigenlijk hebben wij dus 2 huishoudens waar ik in mijn budget en planning rekening mee moet houden. Nu hebben we allemaal vaste lasten en tsja die schieten soms de pan uit, maar ik hoop dat ik met mijn planning en budget tips iemand kan helpen. 

Bespaartips op YouTube

Als je op YouTube budget tips in toetst krijg je echt zoveel resultaten en ik zag door de bomen het bos niet meer. Tot dat ik Jordan Page van FunCheapOrFree tegen kwam. Ze praat over planning en mealplanning in combinatie met een super druk gezin. Hier de link van haar kanaal. Zij verteld ons over het enveloppen systeem. In elke enveloppe zit een geldbedrag. 

Voorbeeld: 
4 persoonshuishouden is €100,00 per week= €400,00 per maand. Dit is voor eten, drinken etc. 

Het enveloppen systeem

Dan heeft ze nog een budget voor onder andere luiers, wasmiddel, shampoo, kleding en uitjes (bioscoop, zwembad, uit eten). Dit bedrag is natuurlijk helemaal aan jou wat je hiervoor uit geeft, maar wij hebben een budget van €200,00 per maand. Moet wel zeggen hier houden wij regelmatig wat van over. 

Je pint aan het begin van de maand dus 600 euro en je stopt dit in 5 enveloppen.

C:\Users\Sara\Desktop\Pink budget\20190707_152602_resized.jpg

Maar dan nog toepassen

Ik maak altijd op zondag mijn planning en etensplanning voor de hele week. Ik pak de folder van de supermarkt erbij en plan mijn week rond de reclames. Als ik een aanbieding die van bijvoorbeeld pasta’s, pastasaus etc. koop ik hier altijd 4 van ipv 1 die ik die week nodig heb. Zo bouw je een voorraad op en dat scheelt je in een andere week weer.

Ik kijk ook hoe druk ik het heb, want daardoor kan het zijn dat ik niet uitgebreid kan koken of juist de avond ervoor al wat kan voorbereiden. Ik kook altijd teveel en dus vries ik ook regelmatig wat in, zodat mijn vriend dit doordeweeks op de vrachtwagen mee kan nemen en dit kan op warmen.

Belangrijk is dat je binnen je budget blijft! Oh en we weten allemaal dat dit zo moeilijk is. TIP! Schrijf de prijzen bij je lijstje, zodat je van te voren ongeveer weet wat je kwijt zult zijn. Je gaat met de enveloppe met cash naar de winkel neemt ook de enveloppe van je maandbudget mee en dan ga je boodschappen doen. Dit doe je voor het geval je berekening niet klopt (geloof mij dit gaat gebeuren MIJ OOK!) Eén voordeel, wasmiddel, wc papier, shampoo, schoonmaakmiddel dat mag allemaal uit je maandbudget enveloppe gehaald worden. 

Oké, ik ben absoluut geen budgetcoach, maar bij ons thuis werkt dit als een malle. We worden echt geconfronteerd met wat wij uitgeven aan boodschappen.

De overige enveloppe is ideaal, want luiers, babydoekjes, wasmiddel (Aanbiedingen slaan wij altijd goed in. Als de aanbieding bijvoorbeeld 4 flessen voor €10,00 is dan kopen wij voor €20,00 wasmiddel. Hier doen wij gemiddeld 2 à 3 maanden mee (scheelt je weer voor de volgende maand).  Stel… week 1 ben je €110 euro kwijt. Dan haal je dit NIET uit de week enveloppen, maar uit je maandbudget, want als je dit uit de week enveloppen haalt dan kom je die week weer tekort. 

Aan het eind van de maand haal je de enveloppen bij elkaar en zul je zien hoeveel je eigenlijk nog over hebt! Het gaat een sport worden en het lukt ons om soms weekboodschappen voor 70 euro te doen in plaats van 100 euro.

C:\Users\Sara\Desktop\Pink budget\20190707_152720_resized.jpg

Kleine disclaimer

Ik ben mij heel erg bewust van het feit dat €100 euro per persoon per maand een flink bedrag is. Ik ben lange tijd een alleenstaande moeder geweest en heb het moeten doen van €50 of €60 euro per week. Ik ben deze tijd absoluut niet vergeten. Het is veel puzzelen en elk dubbeltje omdraaien, maar als je dit echt wilt kun je dit echt! Heb veel respect voor gezinnen die met weinig moeten rondkomen. Ik hoop dat ik ook deze gezinnen help met het enveloppen systeem.

Als tip wil ik meegeven: Kijk wat je nu per week kwijt bent aan daadwerkelijk boodschappen. Ga kijken wat je per maand kwijt bent aan kapper, action, shampoo, kleding etc. Maak daar een berekening van en bepaal dan je week en maand budget. heel veel succes!

In mijn volgende blog zal ik laten zien hoe ik mijn weekplanning maak en mijn boodschappenlijst.

Sarah is frequent gastblogger op PinkBudget.nl. Mama van 2 en queen in het combineren van gezinsleven met een drukke baan. Haar eigen blog vind je op by-sarah.nl!