Budgettips

Budgettips: Hoe overleef je een hittegolf

Jeetje mensen wat was het warm de afgelopen dagen. Ik was ook ver weg van de laptop te vinden want dat ding was alleen maar warm op mijn schoot. En elke keer als ik Davina Michelle hoorde zingen ‘Duurt te lang’ dacht ik alleen maar ‘Het is te warm’. Maar voorlopig is het weer even voorbij die extreme hitte.

Ikzelf was in Brabant op vakantie tijdens de hittegolf en wat was ik blij met een zwembad in mijn buurt. Maar s’ nachts kon ik zelfs mijn lakens en kussens niet waarderen dus de tips gingen in het rond op de camping. Niet iedereen heeft het geld voor een mooie airco in huis of op vakantie dus ik heb budgettips voor je die niets of weinig kosten om toch die hitte te overleven.

Koelelement onder je kussen of koude kruik in bed

Ik heb dus afgelopen donderdagnacht zelfs mijn kussen van het bed gegooid. Mijn hoofd raakte zo bezweet dat ik liever een poging deed om te slapen zonder kussen (wat mijn normaliter niet lukt). Mijn schoonzus kwam met de gouden tip, zij stopt op de warme dagen een koelelement onder haar kussen. Wanneer haar kussen dan te warm word, draait ze hem om en is haar kussen lekker koel. Maar dit werkt natuurlijk ook met ene zakje met ijsklontjes bijvoorbeeld. Al moet je wel zorgen dat het zakje goed dicht is ;).

Een ander idee is om flessen koud water of zelfs die bevroren zijn in je bed te leggen een uur voordat je gaat slapen. Moet jij eens voelen hoe lekker jouw bed aanvoelt. Nooit aan gedacht zelf, want een warme kruik kennen we allemaal, maar een koude kruik kan natuurlijk ook.

Refreshing aqua spray

Mijn schoonzus liep ook met een spray rond, ik dacht eerst dat het deodorant was, maar het bleek een aqua spray te zijn. Het is eigenlijk niets meer of minder dan water in een spuitbus onder druk. Maar het is zo lekker verkoelend op de dagen dat je niet weet waar je het zoeken moet. vooral mijn dochtertje van 2 had er baat bij gedurende de nacht. Maar ook als je op een terras zit op een warme dag is dit ideaal. Je kunt natuurlijk ook een plantenspuit of iets dergelijks vullen met water, dat is hetzelfde idee ;).

Degene die wij hadden kwam bij de Lidl vandaan, maar ik weet niet zeker of deze nog te koop is. Maar ik vond wel online een variant van de Etos voor weinig:

Benauwd? Zet de koude douche even aan

Wanneer je de warme douche aanzet ontstaat er condens en beslaat de hele boel. Maar als je de koude douche aanzet ontstaat er koude lucht waardoor het spontaan makkelijker is om even te ademen. Dat geldt dus ook voor je dieren, heb je het idee dat het ze teveel word, zet ze in de badkamer met de koude douche aan. Konijnen kunnen bijvoorbeeld alleen hun warmte kwijt via hun oren. Dus dan is de lucht van een koude douche erg welkom.

Drankjes snel koelen in de vriezer

Je kent het wel, zit je gezellig met vrienden of familie in de tuin. Trekt je koelkast het niet en zit je constant met warm drinken. Wat je op zo’n moment zou kunnen doen is een nat keukenpapiertje om je flesje/blikje/pak drinken heen doen en het in de vriezer leggen. Op deze manier word je drinken lekker snel koud en heb je toch nog een koel drankje voor je visite.

Schurende dijbenen? Talkpoeder of gewoon deodorant

Hoewel we allemaal zwoegend in de sportschool zitten voor die thigh gap (not), worden de meeste van ons er tijdens de 30 graden buiten er prima op gewezen dat we geen maatje 0 hebben. Zeker die schurende benen maken het duidelijk en als je dan de hele dag de hort op moet is het helemaal drama. Maarrr… niet getreurd er zijn trucjes om te zorgen dat het allemaal behapbaar blijft. Talkpoeder tussen je benen is 1 tip, maar gebruik niet teveel want anders gaat het klonteren.

Mijn favoriete tip voor deze is deodorant tussen de benen. Geen roller maar een spuit deodorant met niet een te heftige lucht. Ik gebruik zelf Odorex. Weg met die zwetende, wrijvende en plakkende benen.

Creƫer je eigen airco

Zoals ik al eerder schreef, we hebben niet allemaal geld voor een eigen airco. Maar de theorie achter een airco is niet heel ingewikkeld.

Simpel gezegd produceert een airco geen koude lucht, maar hij koelt de lucht af door de warmte eraan te onttrekken. … Terwijl de vloeistof die verdampt en daarmee warmte wegneemt door de koelbuizen stroomt, blaast de ventilator in de binnenunit de gekoelde lucht in de ruimte. Bron: https://www.coolaction.nl/hoe-werkt-een-airco

Zelf kun je dit enigszins nabootsen met een ventilator voor een kortere periode. Namelijk met een ventilator en ijsblokjes. Een ventilator zuigt namelijk lucht van achteren naar binnen en blaast het aan de voorkant weer uit. Zet een bak gevuld met ijsblokjes voor je ventilator, zodat hij koude lucht wegblaast en tadaaaa je hebt je eigen airco gemaakt.

Nou zo kan ik nog wel even doorgaan met tips, maar deze blogpost is nu wel lang genoeg :). Hopelijk heb je iets aan deze budgettips voor de volgende hittegolf. Heb jij ook tips! Stuur ze naar me door! Of tag me op Facebook of Instagram @PinkBudget.