Budgettips

De broekriem aanhalen – we gaan bezuinigen!

Hoewel de meeste goede voornemens te maken hebben met gezondheid (ik ga nu echt sporten, ik wil afvallen, ik wil stoppen met roken, ik wil minder alcohol drinken) is een andere vaak gehoord voornemen: Ik wil (meer) gaan sparen! Nou tot die categorie behoor ik ook, tenminste ik ga ook weer naar de sportschool en ik let soort van op mijn eten de komende twee weken. Maar ook financieel ging de broekriem aan en anders dan normaal. Hoe? Dat deel ik vandaag met je.

Waar te beginnen

Ik denk dat het voor iedereen logisch is en vaak is het ook de eerste stap om te kijken waar je nu eigenlijk je geld aan uitgeeft. Sommige mensen doen dat misschien wel, maar ik kijk echt niet iedere maand op mijn bankrekening wat we hebben uitgegeven en waaraan precies. Ik merk gewoon halverwege de maand of het te hard gaat of niet met de uitgaves.

Maar goed, je moet ergens beginnen. Je hebt er websites en apps voor die je kunt koppelen aan je bankrekening en er zijn ook banken die dit zelf aanbieden dat je inzage krijgt in je geld-flow. Dus dat je inzicht krijgt hoeveel je spendeert aan verzekeringen, woningkosten, boodschappen etc. Ikzelf heb dat weleens gebruikt jaren geleden en ik schrok stiekem dat wij meer spendeerde dan dat er binnenkwam. We hebben toen ook bewuste keuzes gemaakt en ik ben blij dat we dit destijds gedaan hebben.

Je moet dus eerst erachter zien te komen, klopt je balans elke maand tussen je uitgaves en je inkomsten. En zo niet, dan betekent dit dat je dus niet geld opzij kunt zetten en moet je kijken wat je anders kunt doen.

Op je vaste lasten bezuinigen?

Ok je hebt je analyse gedaan en daar komt uit dat je veel en hoge vaste lasten hebt. Je kunt natuurlijk niet de bank vragen of je een paar maandjes minder hypotheek mag betalen, maar er zijn zeker andere vaste lasten waar je af en toe kritisch naar moet kijken. Het loont zeker om elk jaar te kijken of je er beter uitkomt bij een andere zorgverzekeraar of energieleverancier of telefoonprovider. Je hoeft natuurlijk niet over te stappen, maar het is wel interessant om te onderzoeken. Sowieso is het altijd een goed idee om te kijken of doorlopende abonnementen aka doorlopende automatische incasso’s nog nodig zijn. Het zal je verbazen hoe vaak je vergeet iets op te zeggen.

Elke dag een euro opzij zetten?

Op het wereldwijde web kun je miljoenen tips en tricks vinden hoe je kunt bezuinigen en sparen. Ik denk dat ik de meeste wel gehoord of gelezen heb. Sommige werken wel, meestal degene waar wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan ;), maar de meeste vind ik altijd een beetje onzin. Vaak zie je van die schema’s dat als je elke dag een euro’s spaart dat je aan het eind van de maand 500 euro kunt sparen. En dan denk ik altijd, ja eh halverwege de maand heb ik dat geld weer nodig voor iets anders dus ik pak het daar wel vandaan en dan heb ik alsnog niets. Voor sommige mensen zal het werken, voor mij niet.

Maar wat werkt dan wel?

Het allerbeste advies dat ik je kan geven is hou de controle over je uitgaves. Dat lijkt heel makkelijk en eenvoudig, maar dat is het niet. Waar het vaak misgaat zijn bij deze gedachtes:

  1. ‘Ik verdien deze uitgave’
  2. ‘Ik heb dit nodig want ik heb een rotdag’
  3. ‘Ik heb nu honger en het duurt nog 30 minuten voordat ik thuis ben’
  4. ‘Ik geef deze maand gewoon wat meer uit en volgende maand let ik weer op’

Je bent vaak je eigen vijand, ik zeg absoluut niet dat je geen nieuwe schoenen verdient als je net een gigantische rotdag hebt gehad. Maar dat is vaak een aankoop die voor ‘kort’ geluk zorgt. Daarnaast zorgen die schoenen ervoor dat je later dit jaar niet je kapotte wasmachine kunt vervangen met jouw droom was/droger-combi, dus tja dat is een afweging die jij niet staat te maken op het moment dat jij die schoenen in je winkelmand stopt en met tunnelvisie naar de kassa loopt.

Zorg voor minder ‘verleidingen’

Ik weet van mezelf dat als ik reclamefolders ga kijken van bijvoorbeeld de Kruidvat dat ik koopzin krijg. Als wij dus gaan bezuinigen zodat we kunnen sparen zorg ik dat ik deze niet lees. Je zal nu misschien denken, ja maar dan loop je misschien handige koopjes en acties mis. Dat zou zeker kunnen. Maar ik weet van mezelf dat ik me niet kan inhouden en meer koop dan ik nodig heb en dat weegt dus niet op tegen het ‘voordeel’ van die korting/actie.

Ga dus bij jezelf na, waar krijg ik koopzin van? Loop je elke dag naar je bushalte en kom je dan een TerStal winkel tegen en is dat helemaal jouw ding? Loop een andere route, dat super leuke jurkje staat in je weg van jouw spaardroom! Kom jij altijd als je boodschappen doet langs de Action, leer jezelf dat je daar niet standaard naar binnenloopt. Krijg je allemaal advertenties van webshops terwijl jij op Instagram en Facebook zit en wordt jij daardoor getriggerd? Je kunt aangeven dat ze niet relevant voor je zijn, je krijgt ze dan veeel minder te zien, of gebruik in je browser een add-blocker. Loop je nu coole dingen mis? Nee want op het moment dat jij er bewust voor kiest om geld uit te geven aan een nieuw jurkje zijn er genoeg aanbiedingen, of je want tot de winter/zomer sale ;).

Voor mijzelf was dit een paar weken geleden wel echt een flinke eyeopener. Niet dat ik bakken met geld uitgaf aan kleding, maar ik merkte wel dat ik heel goed was om bij veel winkels kleine uitgaves te doen wat uiteindelijk toch een flink bedrag werd. Een klein dingetje voor de kinderen bij de Action en dan weer wat lekkers bij de supermarkt en dan weer iets in de aanbieding bij de Wehkamp. Vaak ben je je er niet eens van bewust, een koekje voor bij de koffie hier, een pak dure vla daar of ik vond dat zoonlief en ik een bak met Ben & Jerry’s verdiend hadden.

Ik lees momenteel dus geen reclamefolders en heb de hand stevig op de knip gehouden na de feestdagen en kon inderdaad trots deze maand centjes naar mijn spaarrekening storten :).

Hopelijk heb je iets aan mijn veel te lange blog haha, tot de volgende keer!

Hi ik ben Lianne en ik ben oprichtster van PinkBudget.nl. Ik startte in februari 2015 deze budget blog welke eigenlijk is ontstaan uit 2 grote interesses: schrijven en budget bewust zijn. Ik merkte dat mijn definitie van goedkoop anders is dan die van de mensen om mij heen. Ook keken mensen mij vaak aan voor tips waardoor ik besloot een blog te starten om de tips via het internet te delen. Inmiddels blog ik over alles wat mij bezighoudt. Samen met mijn man Patrick woon ik met onze 2 kids Dean (2011) en Skye (2017) in Hoofddorp. In het dagelijks leven ben ik Security & Compliance Officer bij team.blue. In mijn vrije tijd blog ik graag of ben ik aan het knutselen of de hort op met mijn kids.

Eén reactie