Fashion,  Shop reviews

Waar moet je op letten als je bij AliExpress® koopt

De laatste maanden heb ik een verslaving erbij gekregen. Snuffelen en kopen bij AliExpress®! Het is echt een hobby geworden om de beste koopjes te vinden. Je krijgt zo’n enorme kick als je iets nuttigs vind dat in Nederland tientallen euro’s kost en bij AliExpress® losse euro’s. Daar wordt je toch vrolijk van! Maar de afgelopen maanden heb ik ook gemerkt wat je vooral wel moet doen en vooral ook niet. Zeker miskopen heb je snel te pakken dus leer van mijn fouten ;). 

Ok, eerst even wat achtergrond informatie over AliExpress. AliExpress is een platform voor webshopeigenaren (vooral uit China) om hun producten te verkopen aan jou. Jij neemt iets af bij AliExpress en zij geven jou bestelling door aan de betreffende webshopeigenaar. Die gat het vervolgens naar jou versturen en wanneer jij het ontvangen hebt betaald AliExpress pas de webshopeigenaar. Komt jouw pakketje niet aan dan krijgen ze ook hun geld niet van AliExpress. AliExpress is zelf dus geen webshop, je kunt het vergelijken met een soort Chinese marktplaats.nl.

Ok, top, hier komen mijn tips:

1. Filter standaard op ‘gratis verzenden’ en ‘**** sterren of meer’

Dit gaat echt schelen! Het is me al vaker gebeurt dat ik iets leuks gevonden had, wilde afrekenen en dat ik dacht ‘huh, hoe kan het op eens veel duurder zijn’. Nou de verzendkosten waren € 21,54. Dat had ik even over het hoofd gezien. Dus om teleurstelling te voorkomen zet ik dit altijd automatisch al aan.

Een ander puntje is het filteren op 4 sterren of meer. Als je iets besteld hebt bij AliExpress dan moet je na ontvangst aangeven dat je het ontvangen hebt. Daarna vragen ze om feedback op een product. Hier komt het, als je filtert op 4 sterren of hoger dan bestel je sowieso producten die al een review hebben gehad. Nou dat is een mooi bruggetje naar mijn volgende tip!

2. Lees altijd de reviews (voor zover dat mogelijk is)

Nou dat lijkt me redelijk vanzelfsprekend, kijk altijd even naar de ervaring van anderen :). Maar het mooie bij AliExpress vind ik wel dat je de kunt zien of een kledingstuk groot of klein valt. Als je feedback op schoenen of kleding geeft kun je aangeven hoe lang je bent en wat je gewicht is. Top! Want dan kun je als koper kijken welke maat je moet hebben door de feedback van iemand die hetzelfde is als jij (qua formaat). Awesome! Maar je kunt ook in de reviews lezen of je lang moet wachten, of het kledingstuk een rare geur achterlaat, niet geheel onbelangrijk wat de pasvorm is etc etc.. Ga dan ook echt NOOIT af op de productfoto’s, kijk altijd even naar de reviewfoto’s.

3. Let op de kosten tenzij je van vervelende verrassingen houd

Ja haha, inkoppertje voor een budgetblog! Hihi nee geintje, wanneer je boven de € 22,- en tot € 150,- besteld kun je eventueel voor importkosten lastig gevallen worden door de Belastingdienst. Boven de € 150,- ben je sowieso als het goed is de pineut. Let dus op dat wanneer je Nike’s ziet voor een paar tientjes dat je ook nog vermoedelijk een paar euro’s importkosten moet betalen.

Wil je echt weten hoe het werkt, dan kun je het beste hier even kijken op de website van de Belastingdienst.

Berekenen op hoeveel importkosten je moet rekenen? Dat kun je hier berekenen bij de Invoercalculator.

4. Voor namaak moet je andere zoektermen gebruiken

Huh wat? Ja als je op Adidas zoekt dan krijg je daadwerkelijk Adidas merkdingen te zien en die zijn niet per definitie goedkoop bij AliExpress. Maarrrrr gelukkig hebben anderen voorwerk voor ons gedaan. Op slimmecentenvoorstudenten.nl staat een hele toffe lijst met merken en op welke woorden je moet zoeken op AliExpress. De lijst vind je hier. Nooit meer de volle pond betalen!

5. Kijk altijd even verder bij AliExpress

Ik ben dol op de koopjes, maar deze producten worden vaak door meerdere partijen aangeboden. Het kan dus nooit kwaad om je kijken of je hetzelfde product ergens anders voor een paar euro minder kan vinden. AliExpress® heeft de mogelijkheid om op foto te zoeken in de mobiele app. Als je dus iets hebt maar je vind het eigenlijk te duur, maar een screenshot en gooi hem door de zoekmachine heen. Mark my words, je komt geheid het goedkoper ergens anders tegen.

Zo dat waren mijn tips voor deze keer! Mocht je het interessant vinden, ik heb al een keer eerder een blog geschreven over waar je op moet letten als je online gaat shoppen.

Eén reactie