Budgettips,Persoonlijk

Budgettips van een kersverse mama van 2

Goed mijn laatste blog dateert van 6 maanden geleden. Ik had gewoon echt geen puf om te bloggen tijdens mijn zwangerschap. Maar het ging toch weer kriebelen en ik hoorde van veel mensen dat ze mijn blogs erg missen. Dus ik dacht, die kleine meid ligt lekker te slapen naast me. Mama gaat weer eens een blog schrijven :).

Kleine meid??
Ja! Op 25 april is Skye Rose van Looij geboren. Alles erop en eraan en het was een super snelle bevalling. Het is een erg tevreden meiske en vooral heel makkelijk. Ik dacht vandaag nog terwijl ik naar haar keek ‘Wat heb ik gedaan om jou te verdienen’. Mijn gezinnetje is nu echt compleet :).

‘Mis’kopen
Ok het kleffe gedoe laten we weer even voor wat het is. Het voordeel van een tweede baby is dat je bij nummer 1 al alles heb uitgeprobeerd. Voor Dean heb ik echt honderden euro’s uitgegeven aan spenen, flessen, middeltjes tegen darmkrampjes en andere gadgets. Het is allemaal nieuw voor je dus je bent echt zoekende naar wat voor jou het beste werkt. Maarrrr bij nummer 2 hoeft dat niet meer, tenminste voor de meeste dingen niet.

Flessen en spenen
Zo wist ik van tevoren dat ik graag Dr Brown’s flessen wilde gebruiken en dat ons kindje gelijk op de goedkope spenen van de Kruidvat/Prenatal zou gaan sabbelen. Het is hartstikke leuk die Bibi, Difrax, Nuk, Avent noem het maar op spenen. Maar ze kosten een godsvermogen en je moet ze eigenlijk ook elke 6 weken vervangen. Dean die leefde met zijn spenen in zijn mond de eerste 2 jaar, hij had er wel 6 rondslingeren want het mocht niet voorkomen dat we misgrepen. Er lagen er ook echt 3 of 4 in zijn bed zodat hij ’s nachts altijd weer een speen kon vinden. Maarrr als je dan er even een rekensommetje tegenaan gooit. Een Difraxspeen kost gemiddeld € 3,50 (het ligt er natuurlijk aan waar je hem koopt). Ok dat doen we maal 4 (je gaat niet al die 6 spenen vervangen elke keer). Dan kom je uit op € 14,- en dat elke 6 weken. Dat is dus op jaarbasis € 121,33 alleen al aan fopspenen. Dat is best veel. Dan zou je denken, dat stap je toch over op goedkope spenen? Ja nou mijn lieftallige zoon was gek op de kersvormige spenen van Difrax en wilde niets anders in zijn mond. Dat gebeurt me dus niet nog een keer, mijn meisje krijgt op dit moment de spenen van de Prenatal. Die zijn 2,99 voor 2 spenen :). Dat scheelt gewoon de helft en alle kleine beetjes helpen :P.

Een ander dingetje zijn haar flessen. Dean was een reflux baby en ik heb echt alles geprobeerd om het leven makkelijker te maken voor hem en voor ons. Ik heb alle soorten flessen gehad. Het grappige is dat ik geen Dr Brown’s heb gebruikt voor Dean, dat ging namelijk niet samen met zijn verdikkingsmiddel (Johannesbroodboompittenmeel (ja die is leuk met galgje ;))). En hoewel ze claimen dat het ideale flessen zijn voor reflux vond ik dat maar onzin. Het kwam ook met een Dr Brown’s fles net zo hard weer uit. Maar voor Skye gebruik ik ze wel, die heeft ook geen reflux, en ik moet zeggen dat ze amper kramp heeft.

Voeding
Skye zat vrij vlot aan de flesvoeding. Bij Dean ben ik erg zoekende geweest naar de juiste voeding. Ik ben veel geswitcht (wat echt niet handig is met een kleine baby, hij had enorm veel krampjes). Maar mijn grootste fout was denken dat het duurste het beste is en ik was dan ook begonnen met Nutrilon voor Dean. Daar moest ik serieus mee stoppen omdat ik het niet meer kon betalen. Oh wat voelde ik me en slechte moeder. Maar ik moest echt op zoek naar een goedkopere oplossing. Ik heb uiteindelijk 4 verschillende voedingen geprobeerd en uiteindelijk ben ik uitgekomen op de Kruidvat Extra Care H.A. (dat is tegen darmkrampjes). Bij Skye had ik bij voorbaat al Kruidvat voeding gehaald. Ok ze mocht na 5 dagen over op de voeding voor hongerige baby’s, maar die hebben ze ook bij de Kruidvat. Ter illustratie, Forte van de Kruidvat kost € 9,49 en van Nutrilon kost het € 13,59. Dat is gewoon een verschil van € 4,- per pak! En geloof me, je koopt er veel. En is het slechter voor je baby? Nee, in Nederland moet de babyvoeding aan allemaal eisen voldoen anders mag het niet verkocht worden.

Broeken
Je hoort het van alle moeders die net bevallen zijn ‘ik pas niet meer in mijn broeken’. Klopt! Er is net een baby doorheen gekomen, dus het is helemaal niet raar dat je breder bent dan normaal. Wat mijn oplossing is? Bewaar je zwangerschapsbroeken. Die zitten echt nog heel lekker en alleen jij weet dat het een zwangerschapsbroek is. En je hoeft niet gelijk een nieuwe garderobe te kopen! Met een paar weken/maanden pas je heus wel weer in je oude broeken.

Luiers!
Mijn zoon was allang uit de luiers en nu zitten we er weer vol in. Maar ik moet zeggen dan ik van elke luierwissel geniet. Het is zo weer voorbij deze periode. Maar ik heb wel een gigantische handige tip! Ik heb namelijk een app gevonden waar je kan zien waar op dit moment de goedkoopste luiers te vinden zijn. Ideaal! Het heeft voor mij als resultaat gehad dat ik ben overgestapt van overdag een Kruidvat luier en ’s nachts een pamper naar 24/7 een Lidl luier. Die zijn namelijk goedkoper dan mijn 1e oplossing. Ik ben sinds ik Skye heb nog meer fan van de Lidl. Ik koop daar mijn luiers en billendoekjes. Maar goed, die app kun je hier vinden voor de iPhone en hier voor Android.

Dat was het weer! Tot de volgende keer!