Lifestyle

Vind die droombaan!

Even over een andere boeg deze week! Ik heb momenteel redelijk wat mensen om mij heen die aan het kijken zijn naar een nieuwe baan of juist op school zitten en een carrière moeten kiezen. Tijd dus om mijn tips en visie hierop op papier (of in dit geval in een blogpost) te zetten :). Ik heb zelf namelijk sollicitatietrainingen gedaan en ik heb werving & selectie gedaan. Betekent niet dat ik gelijk een specialist ben, alles behalve dat. Maar tips over do’s en dont’s heb ik zeker!

Welke richting ga je op?

844fa21330d9a5bc6f0fade68b66f052

Iedereen heeft wel een passie of een hobby die ze de hele dag kunnen uitoefenen. Top! Als je namelijk niet weet wat jouw droombaan is dan moet je in die richting zoeken. Ok, het wordt wat lastiger als je meerdere hobby’s hebt, maar je snapt wel waar ik heen wil. Ben je heel goed in breien en haken, waarom maak je er geen carrière van? The sky’s the limit. Begin een webshop of verkoop je kunstwerken op Etsy of ga op creamarkten staan. Je weet nooit wat voor deuren je daarmee opent. Of als je het heel leuk vind om met make-up en nagellak bezig te zijn, begin een blog of een YouTube kanaal of volg een visagieopleiding en probeer een carrière als visagist te beginnen. Ik zet het nu neer alsof je het ff doet, maar ik ben er altijd al van overtuigt geweest dat als je ergens gemotiveerd voor bent je heel veel kunt bereiken. En ach, misschien wissel je een paar keer van richting. Ik heb een secretaresse opleiding gedaan en werk nu bij een hostingbedrijf en heb een blog ;). Denk dus goed na over wat jij de hele dag en jarenlang kunt doen.

Andere baan?

Stel je hebt een baan, maar je gaat met tegenzin naar je werk, of misschien ook niet maar het is niet de carrière waar je van droomde 10 jaar geleden. Ik kan me voorstellen dat je allang blij bent dat je een baan en een inkomen hebt. Ik ben absoluut de laatste die gaat zeggen, zeg je baan op en ga je droombaan zoeken. Ik ben zelf ook van de regel: Gooi niet je oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt’. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om wanneer je niet aan het werk bent om je horizon te verbreden. Ik blog ook naast mijn dagelijkse baan. Ja heel eerlijk, ik heb minder tijd voor mijn blog dan dat ik zou willen hebben. Maar voor mij is dit nu voldoende. Niemand weerhoud jou ervan om naast je baan te gaan snuffelen naar een nieuwe droombaan. Als het moment daar is kun je altijd nog ontslag nemen. Lukt het niet met je plan dan heb je altijd nog je ‘oude’ baan waar je op terug kunt vallen.

f2da91ae98ab48e8f3dedbb2f945e8f6
Durf je dit?

Ja, niemand moet je tegenhouden. Niet je ouders, je partner, je vrienden, je collega’s en vooral jijzelf niet. En dat kost misschien wat tijd. Ik heb zelf eerst 2 jaar op afstand zitten kijken hoe Teni de blogwereld in ging. Ik heb 2 jaar zitten piekeren of ik dit wel kon. Want tja, ik ben grafisch niet zo sterk, ik heb geen camera van honderden euro’s. Ik ben grammaticaal eigenlijk ook niet zo sterk en waar moest ik het dan over hebben. Achteraf natuurlijk allemaal onzin, maar ja, het spookt wel door je hoofd. Als jij er altijd van heb gedroomd om kleding te ontwerpen en werk je nu als HR medewerker bij een accountant, ga die droom achterna! Probeer alle beren op de weg te vangen en kijk op welke manier jij je droom vorm kunt geven. Wellicht kun je beginnen met eigen gemaakte jurkjes die je via Marktplaats verkoopt. Ik noem maar wat. Als je wat deuren openzet komen er vanzelf nieuwe deuren bij om te openen.

Sollicitatietips?

Oh die heb ik! Die heb ik zeker!

Sollicitatiebrief en CV

Met een sollicitatiebrief geef je aan dat je geïnteresseerd ben in een baan. Dit is het eerste dat een werkgever van jou ziet. First impressions count! Stuur jij een brief vol met spelfouten en 28 verschillende lettergroottes dan kan ik je verklappen, de meeste werkgevers gooien je brief en CV weg. Met andere woorden, deze twee zijn ongelofelijk belangrijk! Houd het volgende in gedachte:

Het gesprek

Do’s:

  • Zorg dat je je eigen sollicitatiebrief en CV bij je hebt. Wil je helemaal indruk maken? Zorg dat je 2 kopietjes hebt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je gesprekspartner hem vergeten is. Dan kun jij ze met een glimlach je CV in hun snoetje drukken. Nou dan maak je indruk!
  • Moet je even wachten totdat de persoon komt waarmee je het gesprek hebt? Blijf gewoon even staan. Het komt heel proactief over als je staat en iemand komt je halen en een hand geven. Eigenlijk geef je aan dat je er zin in hebt!
  • Zorg voor gepaste kleren waar jij je comfortabel in voelt. Ik heb een keer een gesprek gevoerd met een dame die bij mij solliciteerde. Ze had een flink decolleté en ik kon bijna tot haar buik kijken tijdens het gesprek. Ik vond het heel awkward en het werkte wel tegen haar toen we een keuze moesten maken tussen de sollicitantes.
  • Heeft het bedrijf een website? Bestuderen! Zorg dat je weet wat er globaal op die site staat.
  • Zorg dat je het nummer van je contactpersoon in je telefoon hebt staan. Ben je om wat voor reden dan ook te laat, laat op tijd weten dat je later ben.

Dont’s

  • Geef niet een slap handje, maar een normale/stevige handdruk. Hallo, ik kom bij jullie een nieuwe carrière halen!
  • Een half uur te vroeg komen. Dan moet je ook best lang blijven staan enzo. Nee de meeste mensen die ik ken vinden het vervelend als een sollicitant veeeeeel te vroeg aankomt. Ongeveer 10 minuten te vroeg is echt prima.
  • Liegen op je CV. Als je tijdens het gesprek door de mand valt dan kun je de baan op je buik schrijven. Dat is zonde. En je moet het niet hebben van de dingen die je op je CV hebt staan. Je moet ze overtuigen dat jij een topper bent tijdens het gesprek.
  • Ga niet in je eerste gesprek beginnen over je salaris. Wacht totdat de werkgever er zelf toevallig over begint of als ze de baan aan je aanbieden. Dan is het vroeg genoeg om erover te beginnen. Je hebt ze dan al overtuigt dat jij het bent en dan zijn werkgevers ook vaak bereidwilliger om te onderhandelen.
  • Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever! Ookal waren het horken, maakt niet uit. Het komt gewoon niet goed over.

Nog wat tips nodig? Kijk ook op: http://www.tuxx.nl/solliciteren/lastige_vragen/

Ok dat was even een andere boeg. Hopelijk heb je hier iets aan! Tot de volgende keer!