Budgettips,Fashion,Persoonlijk

Ik heb een openbaring gehad, hoe ga ik kleding miskopen voorkomen

Ik had afgelopen weekend een moment… En dat moment, eigenlijk was het meer een openbaring, kwam toen ik spontaan met mijn moeder haar kledingkast ging opruimen. Het was zo’n gedachte die ineens opkwam en waarvan je denkt: ‘Jeetje had ik dit niet eerder kunnen inzien, een jaartje of 15 geleden al of zo’. 

Ok, laat ik eerst even de situatie schetsen waar ik in zat toen ik deze ‘openbaring’ had. Ik ging zaterdagochtend even een bakkie doen bij mijn moeder. Ik weet niet eens meer hoe we er belandde, maar opeens waren we bezig met haar kledingkast en stond ik alles eruit te trekken. Hup mam, alles passen, alles wat je niet staat of dat je niet meer past moet weg! Even mijn voorjaars-opruim-woede projecteren op mijn moeder :). Nou dat ging eigenlijk hartstikke goed! Vooral omdat ikzelf weer met 4 zakken vol kleding naar huis kon. Ik heb een nieuwe kast met ruimte dus dat moest allemaal passen ;).

Maarrr, nog een klein stapje terug. Want ik liet mijn moeder alles passen waarvan ik ernstig twijfels had of ze er wel in zou passen. Niet dat mijn moeder dik is, totaal niet, maar er zijn kledingstukken die niet echt werken voor haar figuur. Dat hebben we allemaal, dus dat maakt niet uit verder. Ter illustratie, ik heb maat 40 en mijn mama 42/44. Maar goed, alles dat zij niet paste en waarvan ik dacht, nou dat vind ik ook wel leuk, dat ging ik zelf dus even passen. Vandaar dus 4 vuilniszakken.

12306182633_7a134459ff_k

Lang verhaal hè ;). Ok ok, de openbaring, tijdens het passen van mijn moeders kleding viel het mij eigenlijk pas op dat kledingmaten echt werkelijk waar nergens op slaan. Mijn kasten zijn inmiddels gevuld met kledingstukken variërend van maat 36 tot maat 46. En van XS tot XXL. En toen dacht ik ineens, al sinds ik in de pubertijd zit loop ik een winkel binnen en kijk ik standaard naar mijn eigen maat. Oh, ik heb maat S, dus dan koop ik van alles een S. En zeker in mijn pubertijd was een M kopen een no go. Ik ga toch geen M kopen, dat is voor dikkere meisjes. Ja, je pubert en dan denk je dat soort rare dingen, want je wordt extreem beïnvloed door al die modellen en beroemde mensen die net zo dik zijn als een sperzieboon. En hoewel mensen roepen, dat doet mij niets, onbewust neem je er toch meer van mee dan je denkt. Al zijn er natuurlijk ook mensen die dit allang door hadden, die geef ik echt credits want dit had ik echt eerder moeten inzien.

Het zou nu niet eens meer in me opkomen om te denken dat een vest maatje L voor ‘grote’ mensen is. Misschien is het de benaming ‘Large’. Ik voel me helemaal niet ‘Large’. Dus dit zal ook wel weer iets te maken hebben met volwassen worden of zoiets. Mijn favoriete vest is van de Espirit, gekocht bij de tweehandswinkel voor €4,-. De maat is XXL, maar als ik hem aan heb dan kan ik me niet voorstellen dat iemand die echt die maat heeft in dat vest past. Misschien dat hij lekker rekt, maar dan voel je je net een rollade. Ik met mijn maatje L pas perfect in een vest maat XXL.

Maar ik ben dus nooit zo’n type geweest die keek naar het kledingstuk en hoe groot het was en hoe het viel. Ik keek altijd gewoon naar de maat, ik heb een hekel aan passen. Dus ‘Ik heb maat 40 dus ik koop een maat 40’. Ik vind dit dus inmiddels zo ongelooflijk dom van mezelf. Want sommige kledingstukken zitten zoveel mooier als je het een paar maatjes groter koopt of juist en paar maatjes kleiner.

6536799483_90e57c4708_b

Dit heb ik dus heel vaak gehad: Ik zie een leuk vest in de winkel (Ik houd heel erg van vesten ;). Vesten zijn op zich makkelijk te passen in de winkel zelf want je trekt hem gewoon even over je kleding aan. Nou zit goed, betalen en inladen maar. Je draagt het vervolgens en je krijgt allemaal leuke reacties dat je er zo leuk uitziet (alsof je er normaal gesproken niet uit ziet 😛 ). Je wast het voorzichtig op 30 graden en hangt het netjes op een hangertje. Tijd voor ronde twee ennnnn hij zit niet meer goed. Je gaat al aan jezelf twijfelen of je teveel hebt lopen snoepen. Nope, je vest is gekrompen in de was. Volgens mij is dit een complot van alle kledingzaken zodat je weer snel terugkomt voor wat nieuws :). Nou ik begin een tegenoffensief hahaha.

Dus tip van de dag: Staar je niet blind op je ‘eigen’ maat. Kijk naar het kledingstuk en hoe deze bij je zit. Knip desnoods het maatlabeltje eruit ;).