Budgettips

Goede voornemens binnen een budget

Het jaar 2015 zit er al weer bijna op! Nog 1 dagje en we gaan alweer een nieuw jaar in. Ze zeggen niet voor niets ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ en dat is ook zo voor een nieuw jaar. Hoewel veel mensen hun goede voornemens aan het bedenken zijn doet het overgrote deel niet mee geloof ik. Ik pak deze week 10 goede voornemens en geef daar mijn ‘budget’ kijk op (met tips!).

Zeven op de tien Nederlanders doen dit jaar niet aan goede voornemens stond 2 dagen geleden op nu.nl. Dat verbaasd me helemaal niets. Ik heb zelf jaren lang ‘goede voornemens’ gehad. Maar puntje bij paaltje heb ik geen enkele kunnen waarmaken. Vaak omdat ik tegen opstakels opliep zoals te weinig geld, te weinig tijd, te weinig motivatie etc etc. Wat op zich grappig is want als ik iets in mijn hoofd heb dan ga ik ook meestal gelijk over tot uitvoering. Maar er is iets met die goede voornemens, het werkt gewoon niet. Een datum aan iets vastprikken werkt minder goed dan op een gegeven moment een ingeving krijgen en denken ‘nu ga ik iets veranderen’. Ik ken maar heel weinig mensen die gestopt zijn met roken op 1 januari en nu nog steeds niet roken. Ik zeg niet dat het niet kan, ik denk alleen dat het minder goed werkt. Je zal dus moeten gaan zoeken naar dat moment en of dat is op een zonnige ochtend terwijl je vrolijk wakker wordt of wanneer je een blog leest. Vind dat moment!

Dit zijn de 10 goede voornemens die ik ga noemen:

  1. (meer) sporten
  2. minder drinken
  3. meer genieten van het leven
  4. afvallen
  5. gezonder leven
  6. van de schulden af
  7. stoppen met roken
  8. meer tijd spenderen aan familie en vrienden
  9. alles op orde brengen
  10. minder stressen

Laten we beginnen!

Meer sporten

16975058501_3dd68a58df_o

De sportschoolreclames schieten ook weer uit de grond :). De kerst is voorbij, iedereen heeft heerlijk zitten eten en vervolgens komt deze goede voornemen heel vaak langs. Mensen willen naar de sportschool om conditie op te bouwen of af te vallen. Vervolgens zit je aan een abonnement vast voor een jaar en na 1,5 maand ga je niet meer. Ja ondanks dat zo’n abonnement niet veel hoeft te kosten is het sommige mensen een behoorlijke kostenpost. Zeker als je het geld eigenlijk voor andere dingen nodig hebt. Dus waarom niet thuis sporten! Er zijn zo ongelooflijk veel mogelijkheden thuis en het mooiste is, het kost niets! Ik volg een kanaal op Instagram en deze vind ik echt fantastisch. Doe maximaal 5 oefeningen per dag (of skip af en toe en dag en zo kom je er ook). Als je wil sporten hoeft dit dus niet perse in de sportschool.

Minder drinken

5096136382_e3a4a98407_o

Ik drink bijna geen alcohol, dus ik moet zeggen dat ik zelf deze nog niet zelf aan de lijve heb ondervonden. Maar ik kan me voorstellen dat mensen minder willen drinken. Wat ik van meerdere mensen hoor is dat ‘minder’ drinken eigenlijk niet zo goed werkt. Wat ik wel heel veel hoor is dat mensen een maand geen alcohol drinken. Helemaal niets.. Nou ja het is wel lekker goedkoop en daarna ‘bouw’ je het weer op. Dat schijnt makkelijker te zijn dan minderen ‘so I heard’.

Meer genieten van het leven

8298495781_1363808f7d_o

Op deze kan ik geen budget kijk geven. Maar hij hoort er wel tussen vind ik. Ik betrap mezelf er ook weleens op dat ik vind dat ik meer moet genieten van het leven. Maar wanneer geniet je van het leven? Het is niet alsof je een appje binnenkrijgt op het moment dat je aan het genieten bent. Hoe weet je dat je geniet en gelukkig bent. Een vraag die nog belangrijker is, hoe weet je dat je niet ‘genoeg’ geniet van het leven.

Op mijn werk hebben mijn collega’s ooit een tooltje gemaakt waarmee je ‘complimenten’ in het scherm van je collega’s kan laten tonen. Ja hier zitten af en toe hele rare opmerkingen tussen ‘Is het je al opgevallen dat ik geen witte sportsokken meer draag’. Maar er zit er bij mij eentje tussen en ik weet vrij zeker van wie deze is (ondanks dat ze anoniem zijn). Ik denk dat het mijn directeur Gruus was die bij mij erin heeft gezet: ‘Lianne, wat ben je nu aan het doen, doe een stap achteruit en doe het met aandacht’. Ik denk eigenlijk dat dit wel de truc is, soms wordt je echt geleefd, maar loop eens af en toe naar buiten en kijk naar de wolken. Ruik eens of je kunt raden of het zo gaat regenen. Doe dingen bewust in plaats van op de automatische piloot.

Afvallen en gezonder eten

12050630186_cb4d1f9897_o

Oei, deze vind ik wel een beetje lastig. Not my area. Eigenlijk zijn dit twee verschillende onderwerpen, maar ze komen ook weer overeen. Vaak zeggen mensen namelijk: ‘Ik wil gezonder eten, want ik wil afvallen. Mijn lieve vriendinnetje Teni heeft hier een leuke blogpost over: Ik eet gezond, maar ik val niet af . Moraal van het verhaal, afvallen hangt niet alleen samen met je dieet maar met nog veel meer factoren. Voordat je allemaal health food in huis haalt voor een godsvermogen, ga je eerst verdiepen in wat je wil bereiken en hoe je dat wil bereiken. En doe inspiratie op via fitbeauty.nl ;).

Van je schulden af

6355840185_8e1c4d8f11_z

Afhankelijk van je schuld zal je een soort aflossingsplan moeten maken. Het moet haalbaar zijn voor beide partijen. Als je een schuld hebt van € 10.000,- dan denk ik niet dat de andere partij akkoord is met een aflossing van € 5,- per maand. Of misschien wel, maar dan mag je in je handen knijpen want de rest van ons heeft dat niet ;). Ga eens in een excelletje opschrijven wat er aan inkomsten binnenkomt en wat er weer uitgaat aan vast lasten. Dat heeft mij enorm geholpen. Ook omdat ik een goed overzicht had waar nu eigenlijk ons geld heenging en waar we nog op konden bezuinigen. Hopelijk komt daar een positief bedrag uit, zo niet dan weet je gelijk dat je heel snel aan de bak moet. Komt daar een positief bedrag uit, stort dat of naar de schuldeiser of naar een aparte rekening. Als het niet op je betaalrekening staat dan kun je het ook niet uitgeven ;). Ik ga hier binnenkort een iets uitgebreidere blogpost over schrijven.

Stoppen met roken

3718246042_0e5c10af6c_o

Zoals ik al eerder schreef ken ik weinig mensen die spontaan op 1 januari voldoende discipline hadden om van hun rookverslaving af te komen. Mijn eigen man heeft het een keer geprobeerd en die heb ik gesmeekt om weer te roken want zijn humeur was… hoe ga ik dit netjes zeggen… verschrikkelijk. Ik denk dat dit zoiets is waar je zelf klaar voor moet zijn, op een dag is het klaar. Het kan een duwtje zijn als goed voornemen. Maar het gaat veel van je vragen. Lukt het nou niet, wees niet getreurd het gaat je heus we een keer lukken. Mijn man bespaart ons momenteel honderd euro per maand doordat hij zelf zijn sigaretten maakt. En nee niet met zo’n vervelend ding waar je zelf de shag in een sigaret moet proppen en alles onder de shag zit. Hij heeft er een heel handig apparaatje voor. Hiermee bedoel ik niet te zeggen dat je vooral niet moet stoppen met roken, maar ik weet gewoon hoe moeilijk het is. Dus ja ik vind wel dat iedereen moet stoppen met roken ;). Maar ik kan me ook voorstellen dat het niet lukt.

Meer tijd spenderen aan vrienden en familie

15857606548_60d2267ac5_k

Deze spookt heel vaak in mijn hoofd, soms zie ik mensen maanden of zelfs jaren niet. En dan hebben we een verjaardag hier thuis en dat vind ik dan zo gezellig. Laatst bedacht ik me, waarom geven we alleen feestjes als er iemand jarig is. Op zich zou je het vaker kunnen doen. Bijvoorbeeld Amerikaanse stijl dat iedereen iets meeneemt (wel natuurlijk van tevoren bespreken wie wat meeneemt). Of je legt met een groepje x euro per maand apart en geeft 1 keer in het kwartaal een feestje met frisdrank en wijn van de Lidl. Waarom niet? Je kunt het net zo duur maken als dat je zelf wilt. Dus terwijl je dit leest, denk eens na over een datum waarop je weer eens een klein feestje wil organiseren. Hoeft niet veel tijd of geld te kosten, maar je ziet iedereen wel weer eens.

Aan de andere kant, kan ik me voorstellen dat dit misschien geen optie is. Maar mensen kunnen niet van je verwachten dat wanneer je bijvoorbeeld een gezin hebt, een fulltime baan, hobbies etc etc dat je elke week de deur platloopt bij iedereen. Als het goed is houden je familie en je vrienden van jou om wie je bent en niet om hoe vaak je langskomt. Als je binnenkomt en er hangt een lijstje waar geturfd wordt dan is het tijd om om te draaien.

Alles op orde brengen

5373a7446f594253989d6160854f0ce2

Ok, ik vergeet namen, verjaardagen, sterfdagen, waar je op vakantie bent geweest, dat je met vakantie bent geweest en waar je werkt. Is dat desinteresse? Nope, juist niet, ik heb gewoon een heel vol hoofd waardoor ik niet meer alles kan onthouden. In mijn buurt zijn altijd Post-IT blaadjes omdat ik alles moet opschrijven. Heeft niets te maken met dat het me niet interesseert, maar dit voornemen komt me maar al te bekent voor. Om je helemaal aan het lachen te krijgen. Op mijn koelkast hangt een lijstje met wat we de hele week gaan eten. Want ik haal boodschappen en weet dan ’s avonds niet meer wat ik ’s ochtends bedacht had.

Ik denk niet dat dit een goed voornemen is, ik denk namelijk elke maand ‘En nu ga ik orde in de chaos brengen’. Ik kan je verklappen, het werkt niet zo simpel. Ik heb wel een heel handig trucje geleerd van mijn lieve vriendinnetje Mandy. Maak een top 3 van dingen die je aan wil pakken en begin daarmee, laat de rest voor wat het is totdat je top 3 klaar is. Stel dat op nummer 1 je keuken opruimen staat. Mooi! Maar doe dit 1 kastje tegelijk en misschien zelfs maar 1 per dag als je niet meer tijd heb. Na drie weken is je keuken weer spik en span en je hebt er geen stress van gehad maar hij is wel op orde gebracht.

 

Minder stressen

0088100ba8048dba696dcc862b55fa77

Ok de laatste is dan ook eentje waar ik inmiddels (helaas) ervaringsdeskundige in ben. Ik kan inmiddels trots zeggen dat minder stressen niet meer bovenaan mijn wensenlijstje staat. Ik heb hier al een keer eerder een blogpost aan gewijd. Heb je echt last van zware stress (hartkloppingen, trilhanden noem de symptomen maar op) dan zal je toch echt professionele hulp moeten zoeken. Schaam je er niet voor, ik heb ook bij de psychiater er voor gezeten. Het allerbeste quickfix middel wanneer je gespannen bent of je gestrest voelt is lachen. Klinkt heel raar maar het werkt echt. Zit je op je werk en heb je het idee dat de hele wereld tegen je is. Ga even een grappig filmpje kijken. Doordat je lacht haal je dieper adem en zakt je hartslag die juist hoger was door de spanning.

Volgens mij is dit mijn langste blogpost ooit haha. Ik wil jullie allemaal bedanken voor het lezen van mijn blog dit jaar en ik wens jullie het beste voor 2016. Wat je voornemens ook zijn, als jij denkt dat je ze zal halen dan denk ik dat ook. Maak er een top jaar van!

5c2a857e4b6ac1c3e5acf48e203fbb78

Hi ik ben Lianne en ik ben oprichtster van PinkBudget.nl. Ik startte in februari 2015 deze budget blog welke eigenlijk is ontstaan uit 2 grote interesses: schrijven en budget bewust zijn. Ik merkte dat mijn definitie van goedkoop anders is dan die van de mensen om mij heen. Ook keken mensen mij vaak aan voor tips waardoor ik besloot een blog te starten om de tips via het internet te delen. Inmiddels blog ik over alles wat mij bezighoudt. Samen met mijn man Patrick woon ik met onze 2 kids Dean (2011) en Skye (2017) in Hoofddorp. In het dagelijks leven ben ik Security & Compliance Officer bij team.blue. In mijn vrije tijd blog ik graag of ben ik aan het knutselen of de hort op met mijn kids.