Beauty

Gespleten haarpunten, wat te doen :(

Ik heb er zelf weer last van, dus goed moment om er een blog over te schrijven! Gespleten haarpunt (AAAAAAAAHHHHHHH). Ik heb er zo’n hekel aan, want dat betekent dat m’n haar weer geknipt moet worden en ik wil het juist lang laten groeien :(. Avonden lang heb ik op google en blogs gezocht naar tips hoe je het tij kan draaien. Wondermiddeltjes gezocht, maar tevergeefs :(. Genezen gaat echt niet, als je punten eenmaal splijten dan kun je dat niet meer terugdraaien. Maar voorkomen wel!

Ok, eerst de basis. Waarom splijten haarpunten en waardoor komt dit?

Je haar is dood (WAT?!). Alleen je haarwortel in je haarzakje is levend om het zo maar te noemen (net als je vingernagel). Dat is ook gelijk de reden waarom je gespleten punten niet meer kan redden. Vergelijk het met je vingernagel die breekt, die kun je ook niet meer op wonderbaarlijke manier tot leven wekken. Omdat haar niet ‘leeft’ kan het broos zijn(tenzij je het natuurlijk super goed verzorgd) en beschadigd (splijt) het snel. Wil je lezen hoe de haargroei fasen precies in elkaar zitten dan heb ik een goede uitleg daarvoor gevonden. Maar er zijn wat oorzaken waardoor je haar nog sneller beschadigd:

 • Föhnen en stijlen
 • Droog haar
 • Lang haar
 • Vaak borstelen
 • Permanent of haarkleuring
 • Droog wrijven
 • Droge hoofdhuid

Genezen kan dus niet, dan maar voorkomen!

Vroeger kon ik alle oorzaken die hierboven staan afvinken. Mijn haar was niet zo blij met me geloof ik want ik had ook nog eens last van flinke haaruitval (hier ga ik nog een blogpost over schrijven). Er zijn ongelofelijk veel producten op de markt die je kunnen helpen met het voorkomen van droge punten. Maar ja, als dat echt wondermiddelen waren dan had niemand meer gespleten punten denk ik dan altijd. Maar er zijn ook tips waarvoor je niet speciale shampoos of maskertjes hoeft te kopen:

 1. Niet elke dag je haar wassen (bespaar je ook nog op je shampoo ;)). Hoe voedend je shampoo ook is. Je haar wordt droog van wassen. Doe dit echt hooguit om de dag maar het liefst nog minder. Wordt je haar snel vet? Gebruik dan tussendoor droogshampoo of talkpoeder (!).
 2. Borstel je haar zo min mogelijk en het liefst niet als het nat is. Haar is gevoelig om te breken, zeker als je met een borstel er door heen gaat. Niet te vaak doen dus! Slaap ook ’s nachts niet met je haar los, dan gaat het klitten en dan MOET je het borstelen. Klitten in je haar kunnen namelijk ook je haar beschadigen. Als je borstelt, begin dan ook bij je punten en werk naar boven.
 3. Gebruik je elastiekjes wijselijk. Ik heb altijd twee zwarte elastiekjes om m’n pols. Het lijken net armbandjes en het is altijd handig. Maarrrr ik gebruik altijd elastiekjes zonder zo’n metaal dingetje eraan. Die snijden namelijk in je haar. Doe het elastiekje ook niet te strak want dan breek je ook je haar.
 4. Droogknijpen in plaats van droogwrijven. Als klein meisje had ik erg lang dik haar. Als ik dan gedoucht had dan ging m’n moeder m’n haar droogwrijven en daarna kwam het drama om het uit te borstelen (ja, toen kende we de bovenstaande tips nog niet ;-)). Raad eens, a. droogwrijven is not done en b. als je dit dus niet doet heb je minder klitten in je haar. Maar als je dus ruw met je haar doet beschadigd en breekt het dus eerder.
 5. Hoera voor olie! Ik heb heeeeeel veel tips (lees: tientallen) gelezen over olie in je haar. Van kokosolie tot babyolie tot olijfolie. De meningen hierover zijn dan ook heel uitlopend over. Het is heel persoonlijk hoe je haar hierop reageert. Als ik olie in mijn haar smeer dan ben ik drie weken bezig om het er weer uit te krijgen. Mijn truc, ik smeer een paar druppels alleen in de uiteinden van mijn haar. Het gaat niet alle kanten op en het is niet mega vet.
 6. Nokken met die föhn en stijltang. Ik denk dat dit wel een beetje voor zich spreekt. Haar is dus dood en droog van nature, als jij dit gaat verwarmen met een föhn of stijltang dan maak je het erger.
 7. Verf je haar niet en anders niet te vaak. Je smeert allemaal chemische stoffen op je mooie haar. Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor je haar. Let ook op dat je verf gebruikt zonder ammonia, naast dat het enorm stinkt is het enorm slecht voor je haar.

Hopelijk kunnen jullie hier iets mee! Ik ga in ieder geval maar weer m’n haar laten knippen :-S.