Beauty

Beauty Feiten & Fabeltjes

Het is echt grappig hoe er een wereld voor je open gaat als je beauty blogs gaat lezen. Hoe vaak ikzelf wel niet een artikel heb zitten lezen en de ‘oh serieus!’ en de ‘dat had ik eerder moeten weten’ opmerkingen voorbij kwamen :). Nadeel is alleen dat er hierdoor ook weleens mooie fabeltjes de wereld in geholpen worden. Time to get the facts straight!

Jee mijn favoriete fabel: Duurdere make-up is beter dan goedkope

Yes dit is dus een grote fabel! Het is namelijk niet per definitie beter. Het is maar net hoe je huid er op reageert, of het getest is op dieren (al mag dat al een tijdje niet meer, maar je weet het nooit als je make-up uit het buitenland koopt) en wat de bestandsdelen zijn. Stiekem betaal je soms ook voor het naampje dat op de verpakking staat. Dus het is niet per definitie zo dat duurdere make-up beter is. Het is wel vaak zo dat je sneller een miskoop doet met goedkoper make-up, omdat de pigment van de oogschaduw niet zo fel is als gehoopt. Maar geloof me, dit gaat je ook overkomen met duurdere oogschaduw. Het ligt gewoon aan heel veel factoren.

Je kan make-up niet voor eeuwig bewaren.

Make-up heeft inderdaad een houdbaarheidsdatum (daar heb ikzelf dus echt nooit bij stilgestaan :-S). Het is net voedsel :). Maar geloof me, een blik soep kan je langer bewaren. Wanneer je de make-up uit de verpakking haalt is het niet meer luchtdicht, dus krijg je te maken met een houdbaarheidsdatum.

Houdbaarheid op een rijtje:
Foundation – 12 maanden (op waterbasis); 18 maanden (op oliebasis)
Gezichtspoeder – 2 jaar
Lippenstift of Lipgloss – maximaal 24 maanden
Mascara – 3 tot maximaal 6 maanden
Oogpotlood – 12 tot 18 maanden
Oogschaduw – 24 maanden
Nagellak – 24 maanden

Wist je dat na een paar maanden er serieus schimmels en bacteriën kunnen ontstaan in je mascara? Dat gebeurt in ongeveer 30% van de gevallen. Ik wist dat dus ook niet en nadat ik het had gelezen heb ik gelijk al mijn oude mascara’s weggegooid. Maar goed, als je make-up hebt die voorbij deze datum is dan hoef je het niet direct weg te gooien. Ruik er eens aan en als je het idee hebt dat het nog goed werkt en je krijgt geen rare allergische reacties (:-)) dan gaat het nog goed. Maar wel een goede om in gedachte te houden.

expiry date

Maar waar staat die houdbaarheidsdatum dan? 
Dat is dus dat enorm kleine potje met een 12 of 18 of whatever erin. Ik had echt nooit door waarvoor dat diende ;).

Elke dag make-up gebruiken is slecht voor je huid.

Hè gelukkig niet :). Het aller aller aller belangrijkste is dat je goed je make-up eraf haalt aan het eind van de dag. Als je je poriën lekker dicht plamuurt gedurende de dag dan vind je huid je natuurlijk niet heel aardig. Maar als je het dan ook nog een laat zitten dan krijgen je poriën geen lucht meer. Daarnaast als je met mascara gaat slapen dan kunnen op den duur je wimpers misschien breken. Dus al met al, wel schoonmaken en lekker als je dat fijn vind make-up op doen elke dag.

Make-up kun je veel langer bewaren als je het in de koelkast bewaart

Ja was dat maar zo, maar helaas is dit een fabel. Al eerder schreef ik over bacteriën die ontstaan in je mascara. Nou omdat dat weer even als voorbeeld te nemen, in de koelkast zal dit proces wel ietsjes vertraagd worden. Maar uiteindelijk worden ze niet gedood of iets dergelijks, dus uiteindelijk zal dit een minimale verlenging betekenen. Niet echt aan te raden. Ook hier is weer een kleine maar, het schijnt dat nagellak het wel goed doet in de koelkast.

Als je een puistje hebt dan moet je er tandpasta op smeren

Nee, serieus nee. Echt nee, niet doen. Natuurlijk droogt het je puistje uit, maar vervolgens heb je een kleine brandplek in je gezicht. Serena van Beautylab heeft er een goed artikel over geschreven waarom je dit dus echt echt echt niet moet doen.

Ok dit was echt super leuk om uit te zoeken. Dus als ik weer feiten en fabeltjes tegenkom ga ik er weer over bloggen!