Budgettips,  Eten & Drinken

Besparen op je boodschappen, 5 tips die voor mij werken

Op een budget blog mag je toch bespaartips verwachten. Nou die heb ik zeker voor je! Dat ik net samenwoonde en eigenlijk nog best lang daarna (ik zal eerlijk zijn :)) had ik behoorlijk moeite om rond te komen. Als je nog maar 100 euro op je rekening heb staan en daar moet je nog twee weken boodschappen van doen en je hebt nog een verjaardag en er moet nog benzine in je auto dan breekt het zweet je aardig uit. Dan moet je echt creatief worden want anders heb je een klein aandachtspuntje.

In deze blogpost wil ik wat tips geven hoe je creatief kan worden wanneer je voor weinig je weekboodschappen moet doen. Inmiddels is het gelukkig niet meer nodig, maar deze tips gebruik ik zelf nog steeds, nu vooral zodat ik ook wat kan sparen (hoera!).

Tip #1 Doe 1 keer in de week boodschappen

Het is heel logisch maar vaak niet makkelijk te doen. Maar het werkt wel. Doe 1 keer in de week boodschappen! Dan hoef je maar 1 keer in de week de verleiding te weerstaan om allemaal lekkere dingen te kopen. Wil je verse groentes en fruit dan wordt het best lastig, maar zorg dan dat je alleen naar de winkel gaat voor die producten.

Tip #2 Maak een lijstje met prijzen en houd je hier heel strikt aan

Dit is mijn redding geweest! Als je echt heel krap bij kas zit dan wil je absoluut voorkomen dat je saldo niet toereikend is als je gaat afrekenen. Dat is echt zo’n gênant moment (been there..). Wat ik altijd doe als ik een krap budget heb is een boodschappenlijstje maken met de prijs van het artikel. Dan weet ik wat ik ongeveer kan verwachten bij de kassa. Daarnaast kun je thuis al het lijstje aanpassen mocht je te hoog uitkomen met het eindbedrag. Dan maar 2 keer pasta deze week :-P.  Ja maar hoe kom je achter die prijzen? Vraag altijd bij het afrekenen om het bonnetje, dan weet je globaal wat je moet rekenen.

Tip #3 Ga niet met honger boodschappen doen

Deze tip is echt overal te vinden, ga niet met honger boodschappen doen. Ik kom altijd met wat lekkers thuis wat niet op mijn lijstje stond (daar ging m’n budgetberekening!). Maar het grappige is dat het dus niet echt bewezen is dat je meer koopt als je honger hebt. Wel is het wetenschappelijk bewezen dat je calorierijk eten koopt als je honger hebt. Dus het is ook niet echt bevorderlijk voor je figuur :). Maar goed, ik lees dan zo’n tip en dan denk ik ‘Ja leuk, maar waarom is dat?’. Na een avondje te Googlen kon ik niet echt een artikel vinden met een concreet antwoord. Wel hele interessante artikelen over honger en verzadiging en wat honger precies is en wat het met je doet. Ik denk dat het voornamelijk te maken heeft met het feit dat je hersenen een signaal geven dat je honger hebt en snel voedsel wil met veel calorieën. Dus koop je dingen die jou snel kunnen verzadigen :).

Tip #4 Ga naar meerdere winkels voor je boodschappen

Ik wil altijd alles zo goedkoop mogelijk en het moet niet teveel tijd kosten :). Maar dit is iets waar ik tijd voor uittrek. Als ik boodschappen ga doen dan ga ik naar 3 a 4 verschillende winkels. Ik ben rustig anderhalf uur bezig met m’n boodschappen (ook omdat ik me niet echt haast) en ga bij verschillende winkels langs. Ik haal m’n wasmiddel bij de Hema en mijn toiletpapier bij de Action. Geloof me, het is een investering die je serieus behoorlijk veel besparingen kan opleveren.

Tip #5 Aanbiedingen zoeken

Deze vind ik een beetje tricky. Als iets in de aanbieding is, betekent dit niet automatisch dat het goedkoop is. Als ik een aanbieding zie voor 4 flessen wasmiddel voor € 10,- dan denk haha bij de Hema heb ik 5 flessen voor € 10,-. Aanbiedingen zijn superleuk, zeker als het is voor producten die je erg veel gebruikt. Maar wees dus wel scherp of het wel echt goedkoop is en of je het nodig hebt.

SONY DSC

Deze tips hebben mij erg geholpen, hopelijk hebben jullie er ook iets aan!